Viggo Mortensen ne aduce in cinematografele din Romania primul său film în calitate de regizor. Falling/Ali(e)nare o dramă puternică și foarte emoționantă, despre pierderea unui parinte, este la cinema din 13 august.

Ca om care nu mai are părinți, sunt sigură că acest film o să mă facă bucăți, dar în același timp, ăsta este unul dintre lucrurile pentru care iubesc filmul: forța cu care imi poate atinge sufletul o poveste de viață, cu elemente reale, personaje credibile, în care îți poți regăsi bucuriile, dar și suferințele.

Alături de Viggo Mortensen joacă Lance Henriksen, iar pentru mine personal este o bucurie că am șansa să-l revăd. De fapt, mă bucur că în sfârșit ii pot vedea pe amândoi, din nou, pe marile ecrane, Viggo fiind un artist desăvârșit.

Haideti să vă prezint putin subiectul filmului:

Sinopsis: Debutul în regie al cunoscutului actor Viggo Mortensen aduce pe ecrane povestea a două generaţii ce nu pot exista una fără alta: tată și fiu, trecut și prezent, răni deschise și moduri diferite de a vedea viața. John (Viggo Mortensen) locuiește cu partenerul său Eric și fiica lor adoptivă în sudul Californiei.

Atunci când bătrânul său tată Willis (Lance Henriksen) vine în Los Angeles, cele două lumi diferite ale acestora se întrepătrund. Între conflict și acceptare, cu situaţii amuzante sau crunte, viețile lor nu mai pot continua în același ritm.

Cum i-a venit lui Viggo Mortensen ideea filmului Falling

Una dintre cele mai importante relații din viața unui om este relația cu părinții, iar unul dintre cele mai dureroase evenimente pe care poți trăi este moartea unui părinte, care îți poate destazbiliza complet parcursul vieții.

În debutul său regizoral, Mortensen explorează fracturile și contrastele unei familii contemporane. Pe lângă Mortensen, filmul îi are în distribuție pe Lance Henriksen (Aliens, Near Dark, Appaloosa), actor nominalizat de trei ori la Globurile de Aur, starul internațional Sverrir Gudnason (Charter, The Girl in the Spider’s Web, Borg vs. McEnroe), Hannah Gross (Tesla, Joker, Mindhunter), Terry Chen (House of Cards) și Laura Linney (Ozark, Savages, Kinsey, You Can Count on Me), nominalizată de trei ori la Oscar.

Durerea puternică te poate doborî, dar în același timp, această durere se poate transforma, în timp, într-o forță creatoare. Cumva, la fel s-a întâmplat și în cazul lui Viggo Mortensen, care a pornit la drumul realizării acestui film după o dramă personală:

Ideea pentru FALLING mi-a venit în timpul unui zbor deasupra Atlanticului după înmormântarea mamei. Nu puteam să dorm; mintea îmi era cuprinsă de ecouri și imagini cu ea și familia noastră în diferite etape ale vieții noastre. Simțind nevoia de a le descrie, am început să scriu despre o serie de incidente și fragmente de dialoguri pe care mi le aduceam aminte din copilărie.

Cu cât scriam mai mult despre mama, cu atât mă gândeam mai mult la tata. Cu toate acestea, până să aterizăm, impresiile pe care începusem să le scriu deveniseră un soi de poveste alcătuită în mare din dialoguri și momente inventate, care nu se întâmplaseră vreodată, replici paralele și divergente care păreau ce trebuie cumva, care îmi lărgeau perspectiva asupra adevăratelor amintiri pe care le construisem despre familia noastră.

Părea că aceste episoade inventate îmi permiteau să mă apropii de adevărul sentimentelor mele pentru părinții mei mai mult decât orice altă enumerare de amintiri pe care le-aș fi avut. A ieșit povestea tata-fiu numită FALLING despre o familie fictive care împărtășește trăsături cu propria mea familie. În agenda mea, aveam structura de bază a ceea ce, eventual, a devenit scenariul filmului.” (Viggo Mortensen)

Pentru publicul larg, Viggo Mortensen este cel mai cunoscut din rolul Aragorn din trilogia Frăția Inelului, dar și alte producții aclamate precum Eastern Promisese sau A History of Violence.

Deși nu sunt neapărat în mod direct legate de propria copilărie a lui Mortensen, unele detalii din FALLING sunt bazate pe evenimente și conversații reale: „Tatăl meu a fost o prezență copleșitoare în viața mamei  mele, iar separarea aspră a celor doi când aveam 11 ani, iar frații mei 8 și 6 ani, ne-a schimbat profund. Umbra tatei atârna deasupra noului nostru cămin cu mama ani la rând după cei doi depășiseră momentul și își găsiseră alți parteneri. În vremea când mama a murit, tata era în stagiile incipiente ale demenței și începuse să mă confunde ocazional cu propriul lui tată, alunecând din când în când în trecutul distant al copilăriei și adolescenței sale în Danemarca. De fapt, ambii mei părinți, bunicul patern, tatăl vitreg, și câteva mătuși și unchi au suferit de diferite forme ale demenței. E o afecțiune complexă și relativ imprevizbilă, pe care am putut să o văd de aproape, având grijă de membrii ai familiei în diferite cazuri.”

Falling, un studiu despre perspectivele în schimbare asupra masculinității și ale modelelor familiale tradiționale

Deși initial reticent să joace un rol într-un film pe care avea să îl scrie și să îl regizeze, Mortensen a fost de acord să joace rolul unui fiu adult pentru a asigura finanțarea pentru film.

John, care e într-o căsătorie de același sex și care a adoptat o fată, este imaginea unui anumit tip de progresist de Coasta de Vest. În contrast cu el, Willis, născut și crescut în inima Americii, un fermier independent, este definiția unui bărbat conservator traditionalist.

Un aspect important al filmului este că oferă un studiu despre perspectivele în schimbare asupra masculinității și ale modelelor familiale tradiționale.

Producătorul filmului, Chris Curling spune că  ”FALLING trece publicul printr-o călătorie destul de solicitantă – spune o poveste americană, dar o spune cu un ton și o sensibilitate europeană.

E un film care lasă publicul într-o dispoziție foarte reflexivă și emoțională.” Natura non-lineară a poveștii le-a permis lui Mortensen și directorului de imagine Marcel Zyskind libertatea de a-și urma intuiția și de a contura tonul emotional pe care îl căutau în fiecare scenă: „Memoria înseamnă sentiment de fapt. Până la urmă, totul este sentiment, pentru că nu îți poți aminti detaliile a tot, dar îți poți aminti cu aproximație cum te-ai simțit.”

Ali(e)nare/Falling poate fi văzut în premieră din 11 august (puteți deja să vă cumpărați bilete in locatiile în care filmul este programat), iar de vinerea viitoare, în premieră.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

  1. […] ȘI: Povestea din spatele filmului Falling, Ce l-a convins pe Viggo Mortensen să debuteze ca regizor cu …Toți am avut discuții în familie, tensiuni sau am trăit tragedii. Suma tuturor acestor lucruri […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Uncategorized