Problemele continuă pentru HFPA (Asociația Presei Stăine de la Hollywood), cea care organizează și oferă Globurile de Aur. Ediția din 2021 a Globurilor de Aur a fost în centrul controverselor, după ani întregi de critici aduse la adresa lor și a faptului că industria de la Hollywood nu oferă șanse egale persoanelor de culoare, femeilor sau altor naționalități.
După ce HFPA a primit critici dure din partea marilor studiouri de la Hollywood, de la Warner Bros. și până la Amazon, cei de la NBC au decis să nu includă în programul lor gala Globurilor de Aur din 2022, în semn de protest față de scandalurile din ultimele luni care vizeaza Asociația Presei Străine de la Hollywood.
Anunțul a fost făcut de către reprezentanții NBC în cadrul unei declarație publice: „Continuăm să credem că HFPA se angajează să facă o reformă semnificativă. Cu toate acestea, o schimbarea atât de amplă necesită timp și muncă și considerăm cu tărie că HFPA are nevoie de timp pentru a o face corect ”. Astfel, momentan ediția din 2022 este suspendată, și momentan nu se știe daca va putea fi organizată și în ce condiții. În luna februarie, după izbucnirea scandalului, reprezentanții organizației au oferit o declarație publică, în care au recunoscut problemele ce îi vizează și că lucrează la anumite reforme, angajând un consultant în problem de diversitate, dar și o firmă de avocatură care să îi ajute cu o revizuire internă.
La scurt timp după anunțul celor de la NBC, Tina Tchen, CEO și președinte al mișcării Time’s Up a lăudat decizia acestora, spunând că ”acesta este un moment definitoriu pentru Hollywood. Astăzi, avem ocazia să recunoaștem că, vorbind împotriva unui sistem de premii puternic, dar profund defect, putem începe să ne reimaginăm o industrie mai echitabilă. Au fost necesare vocile colective ale actorilor, creatorilor și un front unit a peste 100 de publiciști – împreună cu conducerea unor companii precum Netflix, Amazon și WarnerMedia – pentru ca acest lucru să se întâmple. Împreună, am cerut o ceremonie de premiere care să fie pe deplin incluzivă, transparentă și respectuoasă. Curajul și conducerea au făcut diferența. ”
Aceasta și-a încheiat declarația menționând că ”filmele sunt universale și contribuie la viziunea pe care publicul o are asupra lumii și ajută la definirea culturii noastre mai largi. Industria de divertisment are o responsabilitate față de publicul ei- atât pe ecran, cât și în afara acestuia. Dar acest moment este mai mult decât despre Hollywood. Este vorba despre curajul necesar pentru a confrunta toate sistemele problematice care sunt chiar în fața noastră – în fiecare industrie și instituție și în întreaga societate. Pentru că asta va duce cu adevarat la eliminarea cu adevărat a rasismului, sexismului și homofobiei, pentru a construi locuri de muncă mai sigure și echitabile pentru toată lumea.”
Evident, și cei de la HFPA au avut o reacție, aceștia anunțând că doresc să continue cu planul de schimbare, indiferent când va avea loc următoarea gală.
Reacția Hollywood-ului: Tom Cruise a returnat toate cele 3 Globuri de Aur castigate, în semn de protest
Astfel, conform Hollywood Reporter, în acest moment soarta următoarei gale a Globurilor de Aur este foarte incertă. Marile studiouri boicotează, dar și nume mari de la Hollywood, precum Scarlett Johansson, Mark Rufallo sau Tom Cruise și-au exprimat nemulțumirile cu privire la acțiunile celor de la HFPA, acuzați de lipsa de diversitate pentru că nu există nicio persoană de culoare între cei 100 de reprezentanți. Mai mult, Tom Cruise le-a înapoiat cele 3 Globuri de Aur, în semn de protest. Cruise a câștigat Globul de Aur in 1990 pentru Born on the Fourth of July apoi în 1997 pentru Jerry Maguire, și un Glob de Aur pentru rolul secundar din Magnolia (2000).
Scarlett Johansson, care a fost nominalizată de patru ori la Globurile de Aur, a cerut Hollywoodului să facă un „pas înapoi” față de HFPA, în timp Mark Ruffalo, câștigător al Globului de Aur, a oferit recent o declarație în care le-a transmis că „acum este momentul să intensificați și să corectați greșelile trecutului.”
Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA), în mijocul celui mai mare scandal din istoria sa
O serie de dezvăluiri făcute de Los Angeles Time în urma unei investigații jurnalistice, despre cine sunt acești membri care oferă Globurile de Aur a cutremurat Hollywood-ul, chiar cu câteva zile înainte de cea de-a 78-a ediție. Asociația Presei Stăine de la Hollywood este formată din aproape 100 de jurnaliști, însă printre ei nu se află nicio persoană de culoare. Problema diversității este una majoră la Hollywood, iar din 1944 de când sunt oferite aceste premii, puține lucruri s-au schimbat în cadrul HFPA. Printre membri, se numără și jurnaliști importanți de la publicații precum La Republica, din Italia, sau El Pais, din Spania, dar și jurnaliști ale unor publicații obscure. ”Unii dintre ei lucrează la niște publicații de care nu am auzit niciodată” a declarat un un publicist care a lucrat de curând cu un mare studio, dar care nu poate dezvălui numele clientului său.
Povestea a fost declanșată de respingerea unui proces antitrust din partea jurnalistei norvegiene Kjersti Flaa, care a acuzat organizația de o „cultură a corupției” și a susținut că „organizația scutită de taxe funcționează ca un fel de cartel, interzicând solicitanți calificați – inclusiv ea însăși – și monopolizarea accesului la presă în timp ce subvenționează în mod necorespunzător veniturile membrilor săi. ”
Asociația are tot felul de personaje excentrice, printre care un fost bodybuilder rus care a jucat și în câteva filme, dar de exemplu, nu există niciun membru afro-american. Într-o declarație recentă, aceștia au recunoscut că sunt conștienți de această problemă și că vor lua măsuri. O altă critică adusă a fost faptul că între filmele nominalizate la categoriile drama/comedie-musical nu s-a regăsit niciun titlu dintre filmele cu actori de culoare foarte apreciate anul acesta de către critici, printre care “Da 5 Bloods,” “Judas and the Black Messiah” sau “Ma Rainey’s Black Bottom”. De asemenea, au fost criticate deciziile de a nominaliza filmul Music, debutul regizoral al cântăreței Sia, care a stârnit uriașe controverse, dar și a serialului Emily în Paris, foarte popular în rândul fanilor, dar nu foarte iubit de către critici.
Întrebat despre aceste critici, un reprezentant a spus: „Nu controlăm voturile individuale ale membrilor noștri”, adăugând: „Căutăm să construim înțelegere culturală prin film și TV și să recunoaștem modul în care puterea povestirii creative poate educa oamenii din întreaga lume, inclusiv probleme de rasă, reprezentare și orientare. “
Cine sunt acești oameni, cu atâta putere și pe care nimeni nu prea îi întreabă nimic? Foarte mulți membri sunt în vârstă, iar cei care au interactionat cu ei spun că deseori au avut neplăcerea să descopere că nu toți urmăreau filmele până la capăt, adormeau în timpul screening-urilor, ba chiar se mai și certau între ei în timpul anumitor conferințe. Aproape toți mai obțin venituri și din alte părți, pentru a-și spori încăsările financiare. Unii dintre ei și-au vândut anumite obiecte de valoare pe care le-au primit drept cadou de la studiouri sau celebrități.
De-a lungul istoriei sale, HFPA și-a menținut în mod constant dimensiunile reduse, cu puțini membri. În octombrie, grupul a admis trei noi membri, dar doi dintre ei au murit în același an. HFPA a susținut de multă vreme că își menține cercul restrâns pentru a-și gestiona evenimentele și conferințele de presă. Cu toate acestea, în memoriile sale din 2014, fostul președinte Philip Berk a recunoscut: „Protecționismul nostru teritorial a fost într-adevăr dus la extrem”. Cumva membrii actuali au făcut un zid în jurul lor, alegându-și după anumite interese noii membri și respingându-i fără temei pe alții. Un reprezentant a spus franc că anumiți membri nu sunt jurnaliși cu adevărat, dar au fost admiși pentru că nu reprezintă o amenințare. În anii 90, jurnalista franceză Claudine Mulard de la Le Monde a încercat de trei ori să se înscrie în HFPA. De fiecare dată a fost respinsă fără să i se ofere o explicație pentru această decizie.
După acest scandal, aproape toți colaboratorii le-au cerut celor de la HFPA să ia în serios și să aplice reformele atât de necesare pentru bunul mers al industriei, fiind categorici că fără aceste schimbări importante, viitorul HFPA, dar și al Globurilor de Aur este în pericol.