Trei mari povești de iubire de la Hollywood. Cuplurile celebre care au trăit dragostea dincolo de marile ecrane

TO HAVE AND HAVE NOT, Lauren Bacall, Humphrey Bogart, 1944

Pentru că tot am avut sărbători ale iubirii în februarie, m-am gândit că ar fi o ocazie perfectă să vă prezint pe blog trei mari povești de iubire celebre de la Hollywood, din Epoca de Aur. Cu siguranță, ați auzit măcar despre ele, iar eu sper să vă ofer niște informații inedite despre cuplurile de la Hollywood care au scris istorie cu poveștile lor de dragoste și în afara marilor ecrane. Hollywood-ul a inventat marile povești de iubire, dar aceste cupluri ne-au arătat că dragostea lor a trecut testul timpului și a rezistat dincolo de marile ecrane.

Katharine Hepburn și Spencer Tracy – cea mai celebră aventură secretă

Katharine Hepburn este una dintre actrițele care a schimbat lumea prin independența, sarmul și inteligența ei. În timpul Epocii de Aur de la Hollywood, Hepburn era imaginea femeii emancipate, sigure pe ea și care nu se baza pe bărbați. A spart toate recodurile și încă rămâne actrița cu cele mai multe premii Oscar câștigate: 4 trofee.

Katharine Hepburn și Spencer Tracy sunt unul dintre cele mai celebre cupluri din istoria filmului. Au jucat împreună în 9 filme și au avut o aventură cunoscută publicului timp de aproape trei decenii, până la moartea lui Tracy. Primul film făcut împreună a fost Woman of The Year, în 1942 și produs de Joseph L. Mankiewicz, ce a fost selectat în 1999 de către Biblioteca Congresului ca având un “impact colosal asupra societatii din punct de vedere cultural, artistic si estetic”.

Katharine Hepburn era o apariție neobișnuită pentru vremea aceea, nu a respectat niciodată rigorile impuse de studiouri și mereu spunea ceea ce gândea. Se spune că prima dată când s-au întâlnit pe platouri, Hepburn i-ar fi zis lui Tracy ”mi-e teamă că sunt prea înaltă pentru tine”. Actrița avea înălțime 1.72 m, peste standardele vremurilor de atunci.

Katharine Hepburn spunea că de când l-a văzut prima dată pe Spencer Tracy, i s-a părut ”irezistibil”. Ea avea 34 de ani, iar Tracy 41 de ani. Cei doi erau buni prieteni cu un alt cuplu celebru, Humphrey Bogart și Lauren Bacall, iar cea din urmă spunea că Hepburn l-a iubit orbește pe Tracy.

Chimia dintre cei doi era palpabilă pe marile ecrane, iar cinefilii se înghesuiau să le vadă filmele, dar mai ales privirile lungi și pline de înțeles, ce dezăluiau mai mult decat dialogurile. După Woman of The Year, au mai urmat alte 8 filme: Keeper of the Flame (1942), Adam’s Rib (1949), Pat and Mike (1952), Desk Set (1957) și ultima lor apariție impreună Guess Who’s Coming to Dinner (1967). Hepburn nu a văzut niciodată Guess Who’s Coming to Dinner (1967) pentru că acesta a fost ultimul film în care a jucat Spencer Tracy.


Deși a fost iubirea vieții lui, Spencer Tracy nu a divorțat de soția lui și nu s-a căsătorit cu Hepburn. Crescut într-o familie catolică devotată, divorțul nu a fost niciodată o opțiune. Mai mult, deși era un ”secret cunoscut”, sistemul studiourilor de la acea vremea i-a apărat pe cei doi și cumva, au încercat pe cât posibil să ascundă idila dintre cei doi.

Tracy a trăit mai mult separat de familie, prin hoteluri, dar nu a declarat niciodată public sentimentele de iubire pe care le avea față de Hepburn. Au trăit separat, erau rareori văzuți împreună în public, și au încercat să-și trăiască iubirea cât mai discret, pentru a o proteja pe soția lui Tracy de scandaluri, dar și pentru a nu revolta opinia publică. La acea vreme, o astfel de aventură ar fi produs un scandal monstru în presă și era complet în afara clauzelor morale pe care marile staruri era obligate să le semenze în contract în perioada respectivă.

Hepburn a continuat să muncească și să aibă o carieră înfloritoare, alegându-și cu atenție rolurile, mai profunde și mai puțin un magnet în box-office. Tocmai pentru că era mai mereu pe platouri, a lăsat impresia că ea și Tracy duc vieți complet separate. Totuși, spre finele anilor 60, când sănătatea lui Tracy s-a șubrezit, Hepburn a luat o pauză de la carieră pentru a avea grija de el și a-i fi alături, ca acesta să nu se simtă singur.

În ciuda acestei povești de iubiri aprinse, cei doi au fost ținta multor zvonuri, inclusiv că prin relația lor aceștia încercau de fapt, să-și ascundă orientarea sexuală. Pentru că nu era văzută în compania bărbaților, avea o gândire modernă, liberală și spunea ce gândește, Hepburn a fost deseori catalogată ca fiind lesbiană. Zvonurile au apărut și în privința lui Tracy, cum că ar fi homosexual, iar faptul că ascundea asta ar fi determinat dependenta sa de alcool și i-ar fi produs depresie.

Cu toate astea, Hepburn a fost alături de Tracy până la moartea acestuia, chiar dacă nu a participat la înmormântare, din respect pentru soția și familia acestuia. Întrebată cum a rezistat alături de Spencer atâtia ani, aceasta a răspuns: ”Nu știu, sincer. Tot ce știu este că nu am putut pleca niciodată de lângă el. Am fost alături, împreună, 27 de ani, pe care nu îi pot numi decât o binecuvântare”.

Humphrey Bogart și Lauren Bacall – nimeni nu a scris o poveste mai frumoasă decât cea trăită de ei

Multe povești de iubire de la Hollywood au început chiar pe marile ecrane, dar relația dintre Humphrey Bogart și Lauren Bacall poate fi considerată una dintre cele mai fascinante povești de iubire din istoria Hollywood-ului. Când s-au cunoscut pe platourile de filmare de la To Have an Not Have, Humphrey Bogart avea 45 de ani, era cunoscut pentru dependența de alcool, dar mai ales era căsătorit cu a treia soție, la acel moment. Lauren Bacall avea doar 19 ani, făcuse modelling și avea o frumusețe care te lovea ca un fulger. Nefiind obișnuită cu lumea de la Hollywood, era și foarte emotivă, iar Bogie a ajutat-o să își înfrângă emoțiile pe platourile de filmări. Pentru că tremura, Bogart i-a sugerat să lase bărbia în jos, fortând-o să ridice privirea spre el. Acela a fost momentul în care întreaga lume s-a indrăgostit de Bacall, iar acel moment iconic a fost cunoscută drept ”The Look”. Bacall scria în memoriile ei că atunci când l-a văzut prima dată pe Bogart, nu a fost impresionată de el și nici nu a fost dragoste la prima vedere. Însă, în scurt timp au devenit prieteni, mai ales că Bacall se baza pe sprijinul lui pe platouri. Fiecare film ce a urmat i-a trnasformat pe cinefili în martori la povestea lor de dragoste, ce creștea gradual de la un nou proiect cinematografic la altul.

Este o ocazie rară în care suntem martori la cum ia naștere o idilă romantică între un actor și o actriță”, scria istoricul de film, Leonard Maltin în Variety, cu ani în urmă. ”Chimia, nu poți să te lupți cu chimia dintre doi oameni” declara Bacall. De altfel, atracția dintre ei era atât de mare, încât producătorii au schimbat povestea filmului, astfel încât personajul lui Bogart să se îndrăgostească de Bacall, deși inițial trebuia să se îndrăgostească de altcineva. După 3 săptămâni de filmări, într-o pauză, Bogart a sărutat-o în cabină pe Bacall și i-a cerut numărul de telefon. Singura problemă era faptul că încă era căsătorit…


Cea de-a treia căsătorie a lui Bogart nu era deloc roz în momentul în care a cunoscut-o pe Bacall. De altfel, certurile constante și problemele cu băutura ale lui Bogie au impins-o atât de tare pe culmile disperării pe soția lui, încât aceasta l-a înjunghiat într-un acces de furie.

Odată cu încheierea filmărilor pentru To Have or Not to Have, drumurile lui Bogart și Bacall s-au despărțit, dar Bogart suferea. Într-una dintre scrisorile către Lauren, acesta i-a scris că a-ți spune adio înseamnă să mor câte puțin. Dar destinul i-a readus împreună în The Big Sleep, unul dintre cele mai cunoscute filme ale celor doi.

În 1945, Bogart a divorțat de cea de-a treia soție și 11 zile mai târziu, s-a căsătorit cu Bacall, într-o ceremonie intimă, la ferma unui prieten, în Ohio. Deși acesta nu dorea încă o căsătorie, Lauren a insistat mult să se căsătorească, de această dată fiind o căsnicie fericită pentru Bogart.

Bacall a declarat că l-a iubit cu toată ființa pe Bogart, în ciuda diferenței de vârstă sau a faptului că a început să piardă roluri la Hollywood, fiind catalogată ”soția lui Bogie”. Au avut și doi copii, iar relația lor a fost una dintre cele mai puternice, în ciuda faptului că toți producătorii, scenariștii și executivii de la Hollywood nu credeau că va rezista, fiind doar încă o aventură pasională dintre două staruri.

În cei 11 ani de căsătorie, Bacall a fost mai mult o soție model decât star de cinema: si-a dedicat majoritatea timpului creșterii și educarea copiilor și l-a susținut mereu pe soțul ei, lâsând în plan secund cariera de la Hollywood. Dar nu a regretat nicio clipă:”Dacă viața mea ar fi însemnat doar cariera, aș fi pierdut șansa de a-l avea mereu pe Bogie, copiii și mai ales aș fi ratat esența vieții” a spus aceasta într-un interviu din 2005, pentru The Guardian.

Din păcate, povestea lor avea să se termine abrupt, după ce Bogart a fost diagnosticat cu cancer esofagian și a murit pe 14 ianuarie 1957. La 32 de ani, Lauren Bacall rămânea văduvă, și deși a mai avut aventuri pasager si a mai fost casatorita, mai tarziu, nu a mai trait o astfel de iubire. Bacall a murit în 2014, la 89 de ani, conexiunea dintre ea și Bogart transcendând timpul și spațiul.

Chiar și Bacall știa cât de fascinantă era iubirea lor, declarând după moartea acestuia: „Nimeni nu a scris vreodată o poveste mai bună decât am trăit noi”.

Paul Newman și Joanne Woodward – o dragoste demnă de Hollywood

Pentru a treia poveste de iubire prezentată în acest articol, am ales o poveste cu happy end. A fost greu de ales pentru că am fost la un pas să vă prezint tot din epoca de glorie poveștile lui Vivien Leigh și Laurece Olivier sau Liz Taylor și Richard Burton. Însă, povestea de iubire dintre Paul Newman și Joanne Woodward ne arată că există happy end și în viața reală. De acest happy end, ne agățăm cu toții în viață. Cum rezistă un cuplu fericit căsătorit timp de 50 de ani?

King of Cool sau starul cu cei mai frumoși ochi albaștri de la Hollywood – așa era descris deseori Paul Newman. Cu filme ca The Hustler (1961), The Prize (1963), Hud (1963), Cool Hand Luke (1967) si Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) atinge statutul de star de box office. In 1957, joaca in drama „The Long, Hot Summer”, prima colaborare cu Martin Ritt –unul din regizorii săi preferați. Aici o întțlnește pe Joanne Woodward care abia castigase Oscar-ul pentru cea mai buna interpretare feminină și de care se îndrăgostește. Cei doi se căsătoresc în același an și rămân împreună până la moartea actorului in 2008. Au avut împreuna trei fete: din 1993 una din fetele sale, Elinor Teresa Newman, a fondat Newman’s Own Organics, o branșă a companiei create de Newman in 1982.


Considerați de mulți drept cuplul de aur de la Hollywood, dragostea dintre Paul și Joanne s-a întins pe durata a cinci decenii, până la moartea lui Newman, în 2008. După moartea actorului, Joanna a trăit o viață discretă, iar fiicele cuplului s-au zbătut să ii păstreze intimitatea.

Când s-au cunoscut, Paul Newman încă era căsătorit cu prima soție, Jackie Witte, cu care a avut trei copii. Frumusețea actorului nu a fost trecută cu vederea de Woodward, dar nu a fost impresionantă de fața lui atrăgătoare. Newman, în schimb, a fost complet vrăjit de tânără actriță de când a văzut-o prima dată. ”Ea era modernă și captivantă, în timp ce eu eram un tip conservator. A durat ceva până am convins-o că nu sunt atât de plictisitor pe cât arăt” ar fi fost una dintre declarațiile actorului, din cartea biografică Paul Newman: A Life.

Cu toate astea, Joanne Woodward a stat departe de Newman la început, acesta fiind căsătorit, iar ea nu dorea să destrame o familia. S-au împrietenit, apoi a urmat colaborarea lor din The Long, Hot Summer (1958), unde chimia dintre cei doi era mai mult decât evidentă. Ulterior, Witte a decis să divorțeze de Newman, iar actorul s-a căsătorit anul următor cu cea care avea să ii rămână soție până la moarte. Dar, Newman s-a simțit vinovat că și-a părăsit prima familie, spunând ”asta este o povară pe care o s-o duc toată viața”. În ciuda acestui lucru, Woodward și Newman au reușit să-și trăiască frumoasa poveste de dragoste, ce s-a transformat în una dintre cele mai solide relații din Hollywood. Woodward spunea că cel mai important lucru într-o relație este ca cel de lângă tine să te facă să râzi, iar Newman, pe lângă calitățile fizice, sex-appeal, avea simțul umorului.

Ambii câștigători ai Premiului Oscar, cei doi au devenit și unul dintre cele mai puternice cupluri de la Hollywood, folosindu-și statutul pentru acțiuni caritabile, construind astfel Fundația Newman, ce a pornit de la o compania înființată în tinerețe de Newman și niște prieteni, prin care vindeau tot felul de produse inclusiv dressing de salata sau paste, iar tot profitul era donat către organizații non-guvernamentale, actorul considerând că totul trebuie returnat celor mai puțini favorizați.

Cei doi au trăit cei 50 de ani de iubire departe de lumina reflectoarele, în intimitate și feriți de scandaluri. Cu toate astea, presa de scandal mai lansa zvonuri despre posibile motive de despărțire, dar cei doi au reușit să treacă toate obstacolele, demonstrând că există longevitate în relații și la Hollywood.

Întrebat la un moment dat cum a reușit să rămână fidel soției sale, Newman a răspuns amuzat ”acasă mă așteaptă friptura. De ce m-aș duce după un hamburger?” Paul Newman a murit pe 29 septembrie 2008, acasă, cu Woodward fiindu-i alături. Conform prietenilor săi, ultimele cuvinte către soția sa au fost ”a fost un privilegiu să fiu aici”.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme