Titanic aniversează 25 de ani de la lansare în 2023. Wow, nu? Poți să măsori așa cât de bătrân sau tânăr ești. Cu această ocazie, Titanic s-a întors deja în cinematografele din toată lumea, înclusiv cele din România, unde puteți viziona variata 3D HFR.
Pare că despre Titanic s-a spus tot și nu ar mai fi nimic nou, însă tot citind zilele aceastea despre film în diverse interviuri oferite de către James Cameron, am descoperit lucruri pe care nu le știam nici eu despre Titanic.
- Initial, Leonardo DiCaprio a catalogat filmul ca fiind „‘plictisitor” și nu era decis să accepte rolul lui Jack. James Cameron s-a luptat să-l convingă și a reușit, atunci când i-a explicat lui DiCaprio că va fi un rol plin de provocări și dificultăți. Și restul e istorie!
- Mai mult, Leonardo DiCaprio nu a vrut sa dea probă pentru acest rol. Kate Winslet era deja selectată în film, iar Cameron dorea să-i vadă citind împreună pentru a se asigura că există chimie între cei doi. „”Vom lucra mult împreună și va cost mult acest film. Trebuie să mă asigur că nu pierdem totul pe apa sâmbetei” a declarat recent Cameron. DiCaprio s-a răzgândit cand Cameron i-a spus ca este obligatoriu sa dea proba, altfel pierde automat rolul. Mai departe, știm ce s-a întâmplat!
- Înaintea lui Leonardo DiCaprio, alți actori celebri la momentul respectiv au fost luați în calcul pentru rolul lui Jack. Printre ei se numără Tom Cruise, Brad Pitt sau Jeremy Sisto.
- Matthew McConaughey a dat și el probă pentru rolul lui Jack.
- Kate Winslet și-a dorit foarte mult rolul și s-a luptat cu actrițe precum Gwyneth Paltrow, Jodie Foster, Sharon Stone, chiar și Madonna. Dar talentul lui Winslet a învins. Și perseverența. „Mi-aduc aminte ca vorbeam la telefon cu James Cameron. Si i-am zis că este nebun daca nu mă alege pe mine. Era la volan, vorbea la telefonul din mașina, a oprit ca să putem continua conversația” a declarat într-un interviu actrița britanică.
- Filmul lui James Cameron a avut un impact puternic și asupra memoriei istorice, pentru că interesul a fost ținut viu și a ajuns la cote inimaginabile în ultimele două decenii. Generațiile tinere au descoperit, au citit și s-au documentat despre tragedia celui mai mare pachebot din lume la acel moment datorită popularității inimaginabile a filmului regizat de James Cameron. Aici puteți citi un curs interesant despre impactul filmului asupra culturii populare, memoriei istorice, a simbolisticii și a conexiunii emoționale pe care acest film a provocat-o în rândul cinefililor.
- Celebra scenă în care sunt inundate scările pachebotului a fost filmată o singură dată, pentru că altfel ar fi riscat ca decorurile să fie distruse complet de apă.
- Replica „I am king of the world”” nu era în scenariul original, ci a fost improvizată pe loc de Leonardo DiCaprio. Replica a devenit una dintre cele mai celebre din istoria filmului și se regasește în top 100 cele mai bune citate din toate timpurile.
- La vremea aceea, incă se foloseau role de film. Cererea era atât de mare pentru proiecții, încât studiourile „Paramount” au fost nevoite să trimită cinematografelor bobine de film de schimb atunci când originalele se auzau de la atât de multe proiecții.
- Este de notorietate faptul că James Cameron este un regizor dificil, dar extrem de implicat în proiectele sale, fără să lase niciun detaliu la voia întâmplării. Exigențele sale i-au făcut pe cei din echipa de producție să creadă că are un alter ego malefic, pe care l-au poreclit Mij (Jim scris invers).
- Criticii si specialiștii în domeniu au fost la rândul lor, la fel de fascinați de film precum și spectatorii care ieșeau emoționați din sala de cinema. Cameron a adus mai multe straturi narative și simboluri filmului său. Un profesor la Universtitaea din Portsmouth a scris un articol în care analizează modul în care James Cameron a surprins anxietățile generației 90, printr-un model clasic de film de anvergură, specific mai mult Epocii de Aur de la Hollywood. Modul în care este structurată povestea reflectă mai multe tematici, printre care și diferențiera în clase sociale. Pachebotul Titanic este lumea, iar în el, pasagerii sunt și ei diferențiați în funcție de clasa socială. Doar că tragediile precum scufundarea Titanicului ne arată că bogăția nu are valoare în fața morții, oricât de separate ar fi clasele. James Cameron a înghesuit o lume întreagă în uriașul său pachebot, pe care l-a folosit ca o metaforă, apoi a trimis-o către pierzanie. Vă recomand aici un articol interesant.
- Titanic rămâne cel mai bun film realizat vreodată din categoria filme cu dezastre.
- Schițele și desenele făcute de Jack în film au fost desenate, de fapt, de către James Cameron.
- Imaginile cu relicva navei din film sunt imagini reale cu Titanic. James Cameron a fost fascinat de scufundarea Titanicului, iar ideea filmării Titanicului i-a venit atunci când l-a cunoscut pe Robert Ballard, liderul echipajului care a descoperit epava celebrului pachebot. Producția filmului a început în 1995, precum și scufundările în adânc pentru a filma relicva adevăratei nave. Cameron însusi a coborât în adâncurile Oceanului și, practic, a petrecut mai mult timp pe Titanic decât pasagerii cursei din 1912. A mers acolo de 12 ori și și-a petrecut între 15 și 17 ore explorând, filmând și absorbind toată tristețea și nedreptatea dezastrului. Imaginile pe care le-a surprins au fost introduse în film, făcându-l și mai realist.
- Filmul durează puțin peste trei ore, dar știați că din momentul ciocnirii cu aisbergul și până la scufundarea totală a navei, în realitate, au trecut 2 ore și 40 de minute? Titanic s-a ciocnit cu aisbergul la 23:40 (ora navei) și a dispărut complet în adâncuri la 02:20. Există un moment în film, aproape de sfârșit, când haosul total a luat stăpânire, în care apare un ceas în prim plan și arată ora 2:15, cu cinci minute înainte ca vasul real să se fi scufundat în întregime.
- James Cameron nu lasă nimic la voi întâmplării. Mai multe obiecte de recuzită care apar în film au fost recreate după obiecte reale care au fost pe vas sau au aparținut pasagerilor. Mai multe personaje din film au fost inspirate de personaje reale ce au fost la bordul vasului real.
- Bucata de lemn pe care Rose plutește la final se bazează pe un artefact găsit în epava adevărată a navei.
- Titanic a spart mai multe recorduri, devenind primul film din istorie ce a trecut de pragul de 1 miliard de dolari încasări. Apoi, ani mai târziu, după relansare, a devenit al doilea film care a trecut de pragul istoric de 2 miliarde de dolari în box-office (după Avatar). Practic, Cameron își bate propriile recorduri tot cu filmele sale 🙂
- Titanic (1997) a primit același număr de nominalizări la Oscar ca și All About Eve (1950), unul dintre filmele clasice din istoria cinematografiei. Fiecare dintre aceste filme a primit 14 nominalizări la Oscar. Doar La La Land a mai reușit o astfel de performanță în 2016.
- Prima proiecție a filmului Titanic a avut loc în Japonia, la Festivalul de Film din Tokyo. Spiritul melancolic i-a vrăjit pe japonezi, Titanic devenind la acea vreme cel mai mare succes de cinema din Japonia.
- James Cameron a decis lansarea filmului în luna februarie, luna cunoscută pentru Ziua Îndrăgostitilor, filmul devenind un etalon în materie de poveste de dragoste de Valentine’s Day.
- Piesa originală a filmului, My Heart Will Go On, cântată de Celine Dion, s-a vândut în peste 18 milioane de copii și este al doilea cel mai bine vândut cântec al unei soliste din istoria muzicii, după I Will Always Love You de Whitney Houston.
- Titanic a fost primul film premiat cu Oscarul pentru Best Picture, care a fost scris, regizat, montat și produs de același om – James Cameron.
- Titanic a fost și rămâne un fenomen global. La scurt timp după premiera filmului, publicul, format în special din femei și tinere adolescente, era absolut fascinat de producția lui James Cameron. Succesul a dus rapid la comercializarea a tot felul de produse inspirate și branduite cu Titanic. Cărțile despre scufundarea Titanicului se vindeau ca pâinea caldă în librării, liniile de croazieră au făcut averi în perioada aceea. Isteria ajunsese la cote maxime: pasagerii croazierelor cereau insistent să fie lăsați să recreeze celebrul moment ”I am flying” dintre Jack și Rose, dar au fost dezamăgiți că nu au fost lăsați, fiind considerate condiții prea periculoase, iar restaurante din lumea întreagă și-au creat meniu cu temă specială Titanic. Și nu în ultimul rând, Titanic este filmul care l-a propulsat pe Leonardo DiCaprio la Hollywood și a lansat ”Leomania”.
- Datorită chimiei dintre cei doi actori, cuplul format în film de către Leonardo DiCaprio – Kate Winslet a fost votat drept cel mai romantic cuplu de pe ecrane din toate timpurile. Ambii actori au declarat că, în ciuda nenumăratelor oportunități pe care acest film le-a adus, pentru amândoi, cel mai de preț lucru este prietenia dintre ei, fiind și astăzi buni prieteni, după 25 de ani.
Dacă ți-a plăcut articolul, poate te intersează și: