Sub semnul Hollywood-ului. Povestea literelor devenite simbolul industriei de film

Los Angeles este unul dintre cele mai recognoscibile orașe din lume. Dacă vezi o secvență în filme cu semnul Hollywood-ului pe dealuri, știi imediat că acțiunea are loc în inima L.A-ului. Îl vedem atât de des în filme, videoclipuri, documentare, încât a devenit un simbol în cultura populară, dar cât știm despre istoria acestui panou iconic pentru industria filmului? In istoria de aproape 100 de ani, semnul Hollywood a devenit inima industriei de diverstiment, sinonim cu glorie, succes și faimă.

Înainte să devină o adevărată Mecca a industriei de entertainment, Los Angeles era un oraș al cowboy-ilor, al fermierilor, dar și al tâlharilor. Haideți să descoperim puțin cum a luat naștere, care a fost scopul lui initial, dar și câteva informații interesante, mai puțin știute.

De la semn publicitar la simbol

  • Pe 13 iulie 1923, era ridicat semnul Hollywoodland, pe dealurile din Los Angeles, mai exact în parcul Griffith. Semnul a fost gândit ca un panou publicitar și reclamă pentru un proiect imobiliar. Însă, în anii ’40 era atât de degradat și lăsat în paragină,  încât autoritățișe locale au vrut să-l distrugă, dar localnicii și membrii Camerei de Comert a Hollywood-ului s-au împotrivit. Așa a fost decis ca vechiul semn să fie dărâmat și să fie reconstruit, dar fără «LAND » la final. Așa a luat naștere semnul HOLLYWOOD, deveni o emblemă atât pentru industria filmului, cât și pentru orașul Los Angeles.
  • Semnul ar fi trebui să fie afișat un termen limitat, doar un an și jumătate. Ascensiunea cinematografiei americane în Los Angeles în timpul Epocii de Aur a Hollywood-ului i-a oferit o vizibilitate pe scară largă și a devenit tot mai popular.
  • În toamna lui 1949, s-a organizat o ceremonie fastuosă pentru inaugurarea noului semn. Iată cum arăta semnul inițial.
  • În 1973, i s-a acordat statutul de monument istoric cultural și a fost reconstruit din nou în 1978 ca cel mai mare semn din lume. Atunci, literele au fost recondiționate cu ajutorul mai multor personalități, inclusiv Hugh Hefner. Iată cine sunt cele 9 persoane care au donat, fiecare pentru câte o literă:

H: Terrence Donnelly
O: Giovanni Mazza
L: Les Kelley
L: Gene Autry
Y: Hugh Hefner
W: Andy Williams
O: Alice Cooper
O: Warner Bros. Records
D: Thomas Pooley

CITEȘTE ȘI: Cum se produc trailerele la Hollywood

  • Din cauza popularității sale și a vizibilității din multe puncte din Los Angeles, a fost o țintă frecventă a actelor de vandalism, de-a lungul deceniilor. De atunci, a fost restaurat, și chiar a fost instalat un sistem de securitate pentru a-i descuraja pe atacatori. Semnul este protejat și promovat de organizatia non-profit The Hollywood Sign Trust.
  • Umblă o poveste celebră (dar pe care ONG-ul care se ocupă de semn a negat-o) cum că litera H a fost dărâmată în 1944 de Albert Kothe, cel în grija căruia se afla monumentul la acea vreme. La începutul anilor 1940, Albert Kothe (îngrijitorul oficial al semnului) a provocat un accident care a distrus litera H. Kothe, conducând în stare de ebrietate, se apropia de vârful Muntelui Lee când a pierdut controlul vehiculului și a cazut de pe stâncă chiar în spatele H. Deși Kothe nu a fost rănit, Fordul său Model A din 1928 a fost distrus, la fel ca și litera H iluminată inițială.

De ce nu este luminat semnul Hollywood? Mit și realitate

  • Un alt aspect interesant este că, de-a lungul timpului, literele au fost luminate seara doar de câteva ori, pentru ocazii speciale. Cu toate astea, toată lumea crede ca este luminat, asta și datorită reprezentarii in cultura populara. În filme (dar nu numai) vedem literele aprinse pe timp de noapte, dar în realitate asta nu s-a întamplat de foarte multe ori. De altfel, mulți turiști, dar chiar și americani, plănuiesc diverse excursii ca să vadă semnul pe înserat, dar sunt dezamăgiți când ajung la fața locului. Atât de arzător este subiectul, încât a fost primul pe lista într-un sondaj realizat de L.A Times în care i-au rugat pe cititori să le trimită întrebări despre probleme importante. Totuși există un sâmbure de adevăr. Chiar dacă astăzi nu este luminat, la inaugurare, în 1923, acesta a fost gândit cu un sistem de becuri ce stăteau tot timpul aprinse. Schimbarea a venit în 1933, când compania care deținea panoul a decis că asta era un lucru foarte costisitor și au hotarat să stingă semnul. Astăzi, există zeci de cereri pentru aprinderea literelor, dar în același timp, trebuie stabilite elemente logistice și administrative pentru a implementa asta. Așa că râmâne de văzut în următorii ani dacă se va schimba radical decizia.

CITEȘTE ȘI: Ziua în care a luat naștere cinematograful

Dacă subiectul v-a stârnit curiozitatea, aici aveți un material foarte bine documentat, despre istorie și povestea semnului Hollywood. Si va mai las doua linkuri interesante aici si aici.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din SPECIAL