Sean Connery a împlinit 90 de ani. Povestea celui mai bun Bond din toate timpurile

Sean Connery a împlinit 90 de ani, pe 25 august. Primul actor care l-a jucat pe James Bond încă este considerat drept cel mai bun actor care i-a dat viață pe ecrane agentului 007. Într-o carieră vastă, întinsă de-a lungul a șase decenii, Connery a reinventat imaginea de star, a redefinit modelul de sex-simbol masculin și ne-a arătat că mai mult decât talentul actoricesc, în meseria de actor, contează mult  prezența pe care reușești să o imprimi pe marele ecran. De multe ori, acea imagine reușește să depășească talentul, în memoria colectivă a cinefililor. Unii actori se nasc pentru a deveni personajele pe care le joacă….

Bond….James Bond. Nu există un alt personaj cu o introducere mai cunoscută ca cea a agentului 007, iar primul actor care ne-a făcut cunoștință cu îndrăgitul spion este Sir Sean Connery. Șarmul lui Connery, naturalețea, modul sexy în care își rostește numele l-au transformat într-un sex simbol, iar Bond a devenit unul dintre cele mai populare personaje din istoria cinematografiei. Bond te seduce încă de când se prezintă, iar Sean Connery a schimbat pentru totdeauna imaginea starurilor de cinema.

La 15 ani, Thomas Sean Connery s-a înscris în Marina Regală pentru a lupta împotriva Puterilor Axei ce amenințau Marea Britanie, țara sa natală. Deși războiul a mai durat doar 6 luni de la înrolare, și-a servit țara încă trei ani de la sfârșitul războiului, până când a întâmpinat o complicație medicală. Tânărul Sean Connery nu știa exact pe ce drum s-o apuce în viață, așa că a început să se ocupe de aspectul său fizic, s-a apucat de sport (haltere), iar în 1950 a participat la competiția Mr. Universe, unde a și terminat pe locul III.

Abia în 1962, lumea a ajuns să-l iubească pe Thomas după numele său de scenă. Sean Connery l-a jucat pe James Bond în șapte filme între 1962-1983. Dr. No a fost primul film în care l-a jucat pe James Bond,  un adevărat succes de box-office în 1962. Dar cariera lui nu a însemnat doar agentul 007, actorul britanic jucând în 75 de filme, iar în 1988 a primit Premiul Oscar pentru rolu secundar, în The Untouchables.

Primul film, Dr. No, a devenit un succes imediat după lansare.  Imaginea lui Sean Connery transmițea exact ceea ce definea personajul inventat de Ian Fleming: era sexy, misterios, dar și periculos în același timp. Ian Fleming și l-ar fi dorit pe Cary Grant sau David Niven în rolul principal, dar Sean Connery l-a convins și i-a plăcut atât de mult, încât scriitorul i-a oferit personajului origini scoțiene, în următoarele romane din serie. Pentru Bond, Connery a învățat cum să meargă, și-a format postura, a învățat să aprindă țigara într-un anumit mod, cât mai încrezător, pentru că fiecare gest contribuia la întreaga sa imagine. Bond arăta, la acea vreme, că imaginea de brand, construită cu ajutorul trucurilor, gadget-urilor, mașinilor scumpe, dar și a unei atitudini masculine sexualizate, ar putea fi la fel de puternică precum averea sau puterea reală.

A jucat rolul de șapte ori, în Dr No (1962), From Russia With Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), apoi, după o pauză, a revenit pentru încă două filme: Diamonds Are Forever (1971), Never Say Never Again (1983). În pauza dintre filmele Bond, pentru care a declarat că era plătit sub medie, Connery a căutat acele roluri provocatoare, care să demonstreze cât de versatil este din punct de vedere actoricesc. Când a revenit în rolul lui 007, acesta a primit 1 milion de dolari per rol, un salariu record la acea vreme. Însă,  a decis să doneze toți acei bani către fundația educațională pe care a co-fondat-o. 12 ani mai târziu, a fost convins încă o dată să-l joace Bond pe în Never Say Never Again, care a devenit un succes uriaș – și filmul cu care și-a luat rămas bun de la rol. Într-un top realizat și publicat în urmă cu doar câteva săptămâni, Sean Connery a fost votat drept cel mai bun Bond din toate timpurile.

Imaginea actorului este sinonimă cu imaginea lui James Bond, iar scoțianul și-a asumat cu grație această povară. Nu a ascuns această greutate și este celebră declarația sa ”l-am urât mereu pe afuristul ală de James Bond. L-aș ucide”. În ciuda acest afirmații, actorul a avut mereu o relație iubire-ură cu acest erou și a fost preocupat de personajul său, dar și de modul în care povestea lui avansa cu fiecare nou film. Deși a durat ceva timp, Connery a reușit la un moment dat să se desprindă de rolul emblematic și a căutat și alt tip de personaje, din alte genuri. Ba chiar a colaborat și cu regele suspansului, Alfred Hithcock, în 1964, în filmul ”Marnie”, alături de Tippie Hendren.

În afară de seria James Bond, Connery a mai făcut roluri remarcabile în filme ca The Man Who Would Be King (1975), The Name of the Rose (1986), The Longest Day (1962),  The Hunt for Red October (1990) și The Untouchables (1987), pentru care a primit singurul Oscar din carieră. Connery a mai făcut un rol popular într-o franciză celebră: Indiana Jones, unde l-a jucat pe profesorul Henry Jones, tatăl lui Harrison Ford, în Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Dar scoțianul a refuzat și un rol celebru, cel al lui Gandalf, în trilogia Lord of The Rings, pentru că nu voia să petreacă 18 luni de filmare în Noua Zeelandă și nici nu înțelesese romanele lui Tolkien atât de bine. A refuzat, de asemenea să joace în Pretty Woman sau în Matrix, în rolul Arhitectului (propunere ce a venit când acesta era deja decis să se retragă).

În anul 2000 a fost innobilat de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, și fiind un scoțian convins, acesta a participat la ceremonie îmbrăcat în kilt, costumul tradițional scoțian. Mai mult, Connery a fost onorat cu trofeul Freedom of City, în orașul său natal, Edinburgh, trofeu pe care l-a considerat mai important chiar decât titlul de nobil primit din partea Reginei Marii Britanii.

Revista People l-a numit cel mai sexy bărbat din lume în 1989, când actorul avea 59 de ani și o carieră de peste două decenii. Un deceniu mai târziu,  în 1998, i-a fost partener romantic lui Catherine Zeta-Jones, în Entrapment, între cei doi fiind o diferență de vârstă de aproape 40 de ani. Actorul a declarat că acesta este unul dintre filmele sale preferate din carieră.

Rolul James Bond i-a marcat viața și cariera, la fel de mult cum el a marcat cinematografia și viitorul acestui personaj. Nu e de mirare că și acum, actorii care aspiră să preia rolul emblematic, trebuie să joace la audiție una dintre scenele lui Connery din ”From Russia with Love”. Connery a fost și va rămâne etalonul pentru acest rol, care mai fost intepretat cu succes de Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig.

Sean Connery a ales să se retragă din lumina reflectoarelor în 2006, într-o ceremenie în care a primit trofeul pentru întreaga carieră din partea Institului American de Film. Deși n-a confirmat niciodată, se pare că eșecul ultimului său film din 2003,  The League of Extraordinary Gentlemen, a fost motivul pentru care a decis să tragă cortina. Acesta nu s-a sfiit să-și arate nemulțumirea în public, declarând că regizorul filmului, Stephen Norrington, ”ar trebui închis pentru nebunie”. Însă, actorul Michael Caine, bun prieten cu Connery, a declarat că motivul pentru care acesta a decis să se retragă a fost faptul că era nemulțumit că primește numai roluri de bărbați în vârstă sau în comedii romantice. Așa că starul a preferat să se retragă, o decizie despre care a declarat că este bucuros și că nu este așa rău să te pensionezi.

În ciuda unui caracter dificil, putererea de star a lui Connery a fost incontestabilă de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani. A emanat mereu un amestec intoxicant de inteligență și bravură, rafinament și amenințare, fiind în egală măsură periculos, dar și înțelept. Nimeni nu a făcut-o mai bine și probabil că va mai dura până când un alt actor va deveni cel mai bun Bond din toate timpurile.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

  1. […] august, Sean Connery împlinea 90 de ani. Am scris atunci un articol vast despre viața și cum i-a marcat cariera rolul lui James Bond. Din păcate, actorul s-a stins […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme