Primele imagini din Avatar 2. Mai poate James Cameron să revoluționeze cinematografia?

Amânat de multe ori in ultimii ani, Avatar 2: The Way of Water a fost in centrul atenției zilele acestea, după ce producătorii au anunțat titlul oficial la Cinema Con. Mai mult, iata și primele imagini lansate. Avatar 2 ar urma să fie lansat în cinematografe în decembrie 2022.

După ce a spart toate recordurile și a revoluționat cinematografia cu Avatar, in 2009, James Cameron s-a concentrat numai pe a extinde acest univers și a anunțat că vor exista incă 3 filme. Criticat pentru poveste, dar lăudat pentru standardele noi tehnologice pe care le-a impus și transformarea 3D-ului în cel mai popular format, Avatar rămâne unul dintre acele filme polarizate, dar care și-a marcat bine locul în istorie.

Acum, s-a cam zis tot despre Avatar. Ce sunt eu curioasă este dacă James Cameron va reuși prin aceste filme să revoluționeze tehnologia, așa cum și-a propus când a anunțat că se dedică complet vieții de pe Pandora. ”Sunt implicat profund in procesul de creatie si practic, traiesc pe Pandora acum”, spunea regizorul în urmă cu câțiva ani, când era în pre-producție Avatar 2. Cineastul nu dorește să mai facă alte filme până când încheie saga Avatar.

În cei 13 ani de când s-a lansat primul film, tehnologia cinematografică a avansat cu pași repezi, an de an fiind noi tehnici care să ducă la superlativ experiența cinematografică. Mai reprezintă azi 3D-ul ce era acum un deceniu? De exemplu, în România, 3D-ul este cel mai popular format, chiar dacă din păcate, nu toate filmele sunt 3D, ci convertite. Acest trend de convertire din 2D în 3D a dus la un debate puternic în SUA, când cinefilii se întrebau dacă chiar merită să vezi un film în format 3D. Eu una, nu sunt fană neapărat a acestui format, prefer să văd filmele 2D dar să se vadă bine și clar imaginea. Insă, recunosc că atunci când am văzut prima data Avatar, la cinema, în sala IMAX, am trăit poate cea mai spectaculoasă experiență cinematografică din punct de vedere al tehnologiei, pentru că 3D-ul era foarte bine realizat, ca și cum aș fi parte din film. În rest, filmul nu este extraordinar, trebuie să recunosc, dar impactul vizual asupra spectatorului este de necontestat.

Totuși, cei care au participat la Cinema Con la finalul lunii aprilie, au reușit să vadă câteva secvente din trailerul lui Avatar 2 și s-au arătat impresionați de ceea ce ne-a pregătit James Cameron, așa că poate canadianul ne va face iarăși să ne reindrăgostim de 3D, și mai ales, de cinema.

Acțiunea primului film Avatar se petrece in viitor, peste 200 de ani, cand Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe o planeta indepartata numita Pandora pentru a infiinta o colonie umana si pentru a extrage cat mai multe resurse minerale oferite de aceasta planeta.Pandora este locuita de o rasa umanoida numita Na’vi, o veche civilizatie cu traditii, limba și cultură proprii. În timp ce Jake (Sam Worthington) și alți pământeni trebuie să se acomodeze pe luxurianta planetă, civilizașia de pe Pandora protestează împotriva noilor veniți. După o serie de evenimente care îi schimbă complet modul de gândire, Jake se alătură rasei Na’vi în războiul împotriva pământenilor. În plus, acesta se îndrăgostește de Neytiri (Zoe Saldana), o frumoasă localnică.

In urmatoarele filme, James Cameron anunță că multă acțiune se va întâmpla sub apă. Pentru că au filmat multe scene subacvatice, actrițele Kate Winslet și Sigourney Weaver au trecut prin niște antrenamente speciale pentru aceste roluri. Ambele actrițe au avut luni bune de pregătire cu echipe profesioniste de scafandrii, au învățat să facă freediving și să-ți țină respirația timp de peste 6 minute.

La fel de impresionantă este și dedicarea lui Sigourney Weaver. Celebra actriță s-a ambiționat pentru a demonstra că deși are 71 de ani, poate să țină pasul și să facă lucruri spectaculoase, dar recunoaște că a avut anumite temeri cu privire la filmarea acestor scene. ”Am avut niște îngrijorări, la început. Dar tocmai de aceea am făcut aceste antrenamente speciale. În plus, nu voiam să creadă nimeni despre mine că nu pot face asta pentru că am 71 de ani, chiar mi-am dorit să demonstrez că pot” a declarant actrița într-un interviu pentru The New York Times.

Când a pornit la drum, Cameron a anunțat că vrea să revoluționeze iarăși industria prin producțiile sale. Revoluția 3D i se datoreaza, dar s-ar putea să fi ”pierdut trenul” în dorința sa de a aduce universul din Avatar pe culmile excelenței vizuale. Experiențele cinefililor în cinema sunt tot mai variate, iar universul Marvel pare să fie cel câștigător. Râmâne de văzut, în special generația tânără cum va primi viziunea lui James Cameron.

Insă eu nu aș mai paria azi pe Avatar. Nu mă refer la încasări (probabil că va strange sume uriașe), ci la impactul pe care il va avea în cinematografie și dacă va dicta noul standard de aur când vine vorba de tehnică de filmare și efecte speciale. Va (mai) aduce o revoluție tehnologică în industria cinematografică?

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme