Colectiv n-a câștigat, dar nominalizarea istorică face cât un Oscar pentru România. Povestea neobișnuită a lui My Octopus Teacher, documentarul care a luat Oscarul

Colectiv a fost primul lungmetraj românesc care a primit nominalizare la Oscar: pentru cel mai bun film documentar și cel mai bun film strain. Filmul lui Alexander Nanau, care urmarește evenimentele dupa tragedia de la Colectiv, a fost printre cele mai aclamate filme ale anului, iar popularitatea sa a crescut dupa ce a fost vazut în America. Ba chiar americanii au fost atât de impresionați de film, încât l-au numit unul dintre cele mai bune documentare despre jurnalism facut vreodata. Indiferent de rezultat, este o performanță în cinematografia românească ce nu a mai fost egalată până acum, iar Colectiv rămâne documentarul care a scris istorie la Oscaruri pentru România. Și asta nu trebuie uitat, la fel cum nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat la Colectiv.

Dar, duminica noapte, Colectiv nu a câștigat niciuna dintre categorii, având o competiție dură în ambele. Cel mai bun film strain a fost desemnat Another Round, cu Mads Mikkelsen și regizat de Thomas Vinterberg, iar Oscarul pentru cel mai bun documentar i-a revenit lui My Octopus Teacher.

CITEȘTE ȘI: PREMIILE OSCAR 2021. Nomadland câștigă Oscarul pentru cel mai bun film, iar Chloe Zhao scrie istorie. Colectiv rămâne cu cele două nominalizări istorice pentru România. Lista completă a câștigătorilor

My Octopus Teacher prezintă o prietenie neobișnuită pe care un cineast o leagă cu o caracatiță din Africa de Sud și învață de la ea misterele lumii de alge marine în care aceasta trăiește. Craig Foster, după ce a jurat să facă scufundări zilnice după ce a ajuns la epuizare la locul de muncă, a cunoscut o caracatiță care trăia în pădurile de alge din afara casei sale din Cape Town. După un an de observație, cei doi se simt confortabili în compania celuilalt (dar nu atât de confortabil), oferindu-i lui Foster o viziune intimă a unei specii neobișnuite. Încă de la apariție, documentarul a stârnit reacții puternice în mediul online, dar și-a câștigat și foarte multi fani, iar popularitea l-a adus în centrul atenției.

Documentarul, produs de Netflix, era considerat de mai mult timp drept favoritul categoriei, iar duminică și-a adjudecat trofeul Oscar, asta după ce căștigase și trofeul BAFTA.

Alaturi de „colectiv“, pe lista nominalizarilor pentru cel mai bun documentar s-au numarat “Crip Camp”, “The Mole Agent”, “My Octopus Teacher” si “Time”. Presa britanică nota înainte de gală că Colectiv ar trebui să câștige, dar nu o va face.

Documentarul regizat de Alexander Nanau a devenit primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. O coproductie România-Luxemburg, „Colectiv” este un documentar ce prezinta eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali si jurnalisti de investigatie, care lupta împotriva coruptiei în timp ce descopera o frauda de amploare în sistemul de sanatate din Bucuresti, dupa incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme