ON THIS DAY: Modern Times, capodopera lui Charlie Chaplin, avea premiera pe 5 februarie 1936

Pe 5 februarie 1936, celebrul film al lui Charlie Chaplin, Modern Times, avea premiera la New York. Vă las mai jos câteva informații interesante, pe scurt, despre succesul acestui film emblematic pentru istoria filmului.

  • Ultimul film mut al lui Charlie Chaplin se lansa în această zi de 5 februarie, în 1936. A fost ultima dată când Chaplin l-a mai intepretat pe Little Tramp (Micul Vagabond), personajul său iconic.
  • Modern Times/Timpuri Noi a fost filmul în care putea fi auzită, pentru prima dată, vocea lui Charlie Chaplin
  • În 1989, Modern Times a fost unul dintre cele 25 de filme selectate de Biblioteca Congresului American în Registrul Național al Filmelor din Statele Unite ca fiind „cultural, istoric sau estetic semnificativ”. Paisprezece ani mai târziu, a fost proiectat „în afara competiției” la Festivalul de Film de la Cannes din 2003.
  • Inițial, acesta trebuia să fie primul film talkie, cum zic americanii, adică primul film cu sunet al lui Charlie Chaplin. A mers chiar până la scrierea unui scenariu de dialog și experimentarea sunetului. Cu toate acestea, deoarece Chaplin intenționa ca acesta să fie ultimul în care apare personajul său Little Tramp, sunetul părea nepotrivit. În consecință, filmul a fost realizat folosind în continuare tehnici ale filmului mut, filmat la 18 cadre pe secundă și apoi proiectat la 24 de cadre pe secundă, ceea ce a conferit secvențelor numite slapstick o senzație mai frenetică.
  • În schimb, sunetul este folosit într-un mod unic: auzim vocile numai atunci când provin de la dispozitive mecanice (videofonul folosit de președintele fabricii, radioul din biroul directorului închisorii), un simbol al temei tehnologiei și dezumanizării omului.
  • Micul Vagabond a fost creat în 1914 și i-a adus lui Chaplin faima mondială, Personajul său comic ilustra totuși, marile probleme ale secolului XX, precum sărăcia, foame, intoleranță, greve, inegalități economice, teme ce încă rezonează, din păcate, chiar si cu lumea secolului XXI. Aceste teme au apărut ca sursă de inspirație după o excursie lungă, între 1931-932, în care a văzut efectele sociale ale Marei Depresiuni, una dintre cele mai negre perioade din istoria SUA, dar și impactul automatizării industriale și tehnologice. Astfel, in Modern Times, personajul său devine unul dintre milioanele de oameni din fabricile lumii.
  • Modern Times este considerat, deseori, de către critici ca fiind cea mai mai mare realizare cinematografică din cariera sa. Filmul este considerat a fi poate una dintre cele mai bune interpretări asupra capacității de supraviețuire a omului în fața evoluției tehnologice, a industrializării, în contextul economic și social al secolului XX, spusă sub forma unei comedii
  • Filosofii francezi Jean Paul Sartre și Simone De Beauvoir și-au numit jurnalele Les Temps modernes, după acest film și în cinstea lui Chaplin.
  • Mai jos, puteți urmări o secvență din film și vă recomand cu căldură canalul oficial de Youtube al lui Charlie Chaplin, unde puteți viziona multe alte filme și scene din cinematografia cu care cineastul a scris paginile istoriei filmului.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *