Hollywood-ul și palma invizibilă de la Premiile Oscar

oscar statuette

Premiile Oscar obișnuiau să reprezinte pentru mine una dintre cele mai frumoase seri ale anului. Când eram mică, aveam tradiția de a urmări decernarea premiilor în familie, și așteptam cu mare entuziasm acel moment. Apoi, norocul  a făcut ca și drumul profesional să aibă legătura cu industria și am petrecut nopți albe ani la rând fâcând live text de la gală, admirând ținutele doamnelor pe covorul roșu și așteptând cu sufletul la gură să aflu dacă favoriții mei se vor afla printre marii câștigători. De câțiva ani, am renuntat să mă mai uit la gală, am scris doar despre câștigători, poveștile din spatele filmelor, cum au fost realizate și alte detalii ce țin de productia filmelor, nu și despre sezonul festivităților.

Ediția din acest an a reușit, în mod voit sau nu, să intre în istorie cu un moment jenant. Palma pe care Will Smith i-a dat-o lui Chris Rock pe scenă este o palmă simbolică dată peste obrazul fanilor, dar și al bunului simț. M-am trezit foarte devreme să aflu cine sunt câștigătorii și tot internetul vuia despre incident, normal. Am văzut imaginile, am rămas perplexă când am văzut ca totul s-a desfășurat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, business as usual.  

CITEȘTE ȘI: PREMIILE OSCAR 2022. Lista completă a câștigătorilor

Context pentru cei care poate încă nu au aflat: aseară, pe scena Premiilor Oscar, Chris Rock a făcut o glumă deplasată la adresa soției lui Will Smith, Jada Pinkett Smith si a faptului că aceasta este tunsă zero, comparând-o cu G.I. Jane, personaj interpretat de Demi Moore într-un film din anii ’90 . Actrița suferă de o boală autoimună (numită alopecie) despre care a vorbit pe larg in talk-show-ul ei, explicând că această boală i-a afectat sănătatea și a făcut-o să își piardă părul complet.

După ce Chris Rock a făcut gluma, aparent, în primele secunde, Will Smith a râs, însă soția lui era vizibil deranjată de comentariile lui Rock. Acela a fost momentul în care Will Smith s-a ridicat, s-a dus pe scenă și i-a dat o palmă lui Chris Rock. Acesta a fost vizibil șocat și a încercat să păstreze atmosfera calmă, publicul pârând ușor nedumerit de cele întâmplate. Smith s-a întors la locul său, dar era nervos și a urlat către Rock “sa nu mai aud numele sotiei mele din gura ta”, dupa ce comediantul încerca să îi explice că a fost o simplă glumă.  Puțin mai târziu, actorul a fost nevoit să urce din nou pe scenă, de această dată pentru a-și ridica primul trofeu Oscar din cariera pentru cel mai bun actor in filmul King Richard, despre viata surorilor Williams. Smith și-a cerut scuze față de Academie și ceilalți nominalizați pentru gest, dar nu și față de Rock sau public. A încercat să traseze niște similarități între el și personajul său, presărate cu lacrimi de crocodil…iar sala îl aplauda în continuare.

Nu știu dacă a fost regizat momentul dintre Will Smith și Chris Rock. Dacă a fost regizat, este cel mai stupid mod prin care Academia se putea gândi să ridice audiențele. Dar vâzând comportamentul lui Smith și înțelegând cât te poate costa un astfel de gest, nu cred că ar fi fost dispus să își dea cariera pe apa sâmbetei chiar în seara care i-ar fi adus cea mai mare încununare de până acum. Problema este că gestul lui a fost făcut în fața a milioane de oameni și nu a fost în niciun fel tras la răspundere. A tras o palma, a înjurat, apoi a plâns…Sunt mulți care gândesc că el este un erou pentru că gluma lui Rock a fost proastă și și i-a apărat onoarea soției. Chris Rock a făcut o glumă deplasată, proastă, nedocumentată, dar este comediant, a încercat o glumă și nu i-a ieșit. Smith a râs la început, apoi s-a uitat la Jada, a văzut că nu i-a picat bine gluma, si i s-a aprins beculețul roșu. Dar nicio glumă nu justifică gestul făcut de Will Smith. Sincer, chiar a fost un moment neașteptat, dar trist, dezolant și care umbrește munca atâtor oameni, inclusiv a lui.

Tăcerea, palma invizibilă dată de Hollywood

Ei bine, ediția din acest an mi-a lăsat un gust amar pentru că am văzut două chestiuni grave și extrem de problematice: gestul lui Smith care n-a fost penalizat în niciun fel, ba din contră, a trecut cu râsete și câteva reacții șocate ale celor din sală. Degeaba a ieșit Academia la câteva ore dupa gală să zică ca ei nu tolereaza violența etc…

Și faptul că situația din Ucraina a fost ca și inexistentă pentru Hollywood, locul unde mulți cineaști și imigranți și-au găsit refugiu din calea războaielor sau diverselor altor conflicte. Acum, Hollywood nu a schițat nici măcar cel mai mic gest de omenie, nici măcar de imagine nu s-a sinchisit să facă de exemplu, măcar o strângere de fonduri, să arate că sunt solidari și alături de cei care trăiesc o adevărată dramă umanitară. Au ținut un moment de reculegere, moment ce părea inclus doar ca să bifeze că a fost atins subiectul. Francis Ford Coppola a rostit „Viva Ukraine” la finalul momentului special dedicat filmului Nasul, care a implinit 50 de ani de la lansare, mesaj repetat timid și de Pacino și De Niro, care se aflau pe scenă alături. În rest, mici gesturi simbolice făcute de câțiva actori care au ales să poarte elemente cu steagul Ucrainei la ținutele lor. Atât a putut Hollywood-ul să producă în marea lui noapte, când cele mai mari staruri se coboară pe Pâmânt și pășesc pe covorul roșu…

Dacă Will Smith a fost nesăbuit și a făcut un gest necontrolat, dându-i acea palma lui Chris Rock, Academia Americană de Film a calculat pas cu pas fiecare mișcare și a ales cu bună știintă să nu aducă subiectul Ucrainei în centrul atenției.

CITESTE SI: Cum se fac trailerele la Hollywood

Când a fost vorba pe plan intern să arate cu degetul spre Donald Trump, atunci Hollywood a făcut zid și au fost uniți, fiecare star s-a implicat și a atras atenția prin discurs sau gesturi simbolice. Acum, s-a așternut o liniște de parcă zici că Ucraina era un cuvânt interzis. Cu câteva zile înainte de gală, se zvonea în presa de peste Ocean că ar exista negocieri între organizatori și președintele Ucrainei ca acesta să transmită un mesaj înregistrat. Dar, până la urmă, Academia a refuzat, încercând să se poziționeze cumva neutru, prin faptul că ”nu politizează” spectacolul. Or asta este ipocrizie maximă, când tocmai Hollywood-ul a fost o portavoce pentru politică, atunci când i-a convenit. Poate Zelensky nici nu ar fi dorit să apară cu un mesaj la Premiile Oscar. Nu despre el este vorba, ci despre toate posibilitățile pe care Hollywood-ul le are la îndemână pentru a ajuta, pentru a se implica și transmite un mesaj, dar totuși alege să nu o facă din motive stranii. Acum, aștept să văd cum o să-și distrugă Sean Penn statuetele câștigate.

De foarte mulți ani, Premiile Oscar și-au pierdut însemnătatea pentru cinefili. Pentru că membrii Academiei, dar și unele staruri, nu au reușit niciodată să arate că le pasă mai mult decât despre ei înșiși, pentru că fanii nu mai vor această poleială aurită a celor entitled. Ei sunt privilegiații care au uitat că lumea reală are alte valori, probleme și nu se oprește din loc pe acest covor roșu al defilării ipocriziei, al superficialității și nepăsării. Cu toate astea, apreciez diversitatea filmelor nominalizate, dar nu pot să nu mă întreb: toate aceste nominalizări diverse in mai multe categorii, sunt pentru că într-adevăr arta a convins? Sau pentru că ”trebuie” să fie? Anul acesta, nu am avut niciun film preferat.

Iubesc filmele, iubesc industria asta și iubesc actorii, cineaștii și acești oameni talentați, care se dăruiesc complet meseriei lor (si nu este vorba numai despre actori, ci despre tehnicieni, scenaristi, make-up artisti, directori de imagine, ingineri de sunet, costumieri, scenografi etc) care reușesc să ne facă să trăim experiențe unice în fața ecranului. Dar când vălul se ridică, discrepanța se adâncește atât de mult, încât prăpastia pare să nu poată fi niciodată acoperită.

Hollywood-ul a avut șansa să se implice, măcar să transmită un mesaj dur și direct față de invadarea Ucrainei de către Rusia. Hollywood-ul a ales să tacă. Iar în anii ce vor veni vocea se va auzi tot mai puțin precum un tipăt purtat de vânt în largul oceanului, până când nimeni nu își va mai aminti cum răsuna această voce.

Când lumea stă să ia foc, la ce bune sunt statuetele și rochiile, daca sunt golite de umanitate si compasiune?

Sursa foto principala: stock foto/Depositphotos.com

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Premiile Oscar