FILME CARE M-AU INFLUENȚAT (II): ALIEN. În spațiu, nimeni nu-ți aude țipătul

ALIEN, 1979, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.

Episodul II din seria FILME CARE M-AU INFLUENȚAT îi este dedicat unui alt film science-fiction de excepție, ce a scris istorie și a devenit un film cult în rândul pasionaților. Alien, în regia lui Ridley Scott, rămâne și astăzi un reper în industria cinematografică, atunci când vine vorba de filme horror S.F, după mai bine de patru decenii de la premiera sa în cinematografe.

În spațiu, nimeni nu îți poate auzi țipătul (In space, no one can hear you scream) este unul dintre cele mai bune tagline-uri de film din istorie. Sonor și înfricoșător, a surprins perfect esența filmului.

Filmele ne produc emoții, stări, sentimente. Fie că sunt cele de spaimă în cazul horrorului sau râsete, în cazul comediilor, un film bun schimbă ceva în tine, iar vizionarea lui devine una dintre amintirile tale, pe care le porți în mintea ta tot timpul. Prin aceste amintiri, ne definim. Una dintre acestea, la care mă gândesc cu nostalgie, de exemplu, este de când eram mică și am văzut prima dată E.T. Și acum țin minte cum la finalul filmului am plâns atât de tare în brațele mamei, mă emoționase prea tare și în acele 2 ore mă atașasem efectiv de simpaticul extraterestru. Din acea zi, a ramăs ca amintire acel moment.

La fel cum, ani mai târziu, am descoperit suspanul pe care un film ți-l poate oferi, vizionând pentru prima dată Alien. Era un amalgam de senzații: frică, amestecată cu multă curiozitate, pentru că îmi doream cu nerăbdare să merg mai departe, cu toate că știam că va urma ceva periculos. Simțeam teama personajelor principale, ce urmau să fie vânate de un înspăimântător extraterestru. Ce m-a frapat este că în timp ce mi se părea de-a dreptul sinistru, găseam și o frumusețe aparte în monstrul creat de H.R. Giger. Nu îmi puteam lua ochii, mă intriga și fascina în egală măsură.

ALIEN, John Hurt, 1979, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.

Au trecut 41 de ani și Alien rămâne cel mai bun horror S.F. din toate timpurile, din punctul meu de vedere. De altfel, Institutul American de Film l-a clasat pe locul 6 in topul celor mai infricoșătoare filme americane din toate timpurile și al șaptelea cel mai bun film SF din istorie.

Pentru cei mai puțini familiarizați cu acțiunea filmului, aceasta urmărește aventurile în spațiu ale echipajul navei spatiale Nostromo. După ce raspund la un mesaj S.O.S. provenind de pe o planetă pustie, ei descoperă o nouă formă de viață care se înmultește prin intermediul unui organism gazdă uman. Și astfel începe teroarea – o teroare care va ucide șase din membrii echipajului și va schimba pentru totdeauna viata celui de-al saptelea. Sigourney Weaver este locotenentul Ellen Ripley , care a devenit cea mai tare eroină din istoria filmului, într-una din cele mai puternice creatii science fiction din toate timpurile. Din distributie au făcut parte Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skeritt, Veronica Cartwright.

A primit 2 nominalizari la Oscar, câștigând la categoria cele mai bune efecte speciale. Mai mult, Alien a fost inclus de Registrul National American al Filmelor ca unul dintre filmele cu „impact colosal asupra societatii din punct de vedere cultural, artistic si estetic”, iar monstrul Alien a fost numit al 14-lea cel mai infricosator personaj negativ din istorie. Estetica vizuală realizată de H.R. Giger, Ridley Scott și echipa este una de amploare, impresionantă, originală, ce a făcut din Alien un brand ușor recognoscibil în istoria filmului.

Dar ce îl face, până la urmă, atât de fascinant? Anii 70 au fost printre cei mai buni și creativi din istoria filmului, oferind lumii întregi capodopere din toate genurile precum The Godfather I&II, Taxi Driver, Apocalypse Now, A Clockwork Orange, One Flew over the Cuckoos Nest, Jaws, The Exorcist, Annie Hall, Chinatown, Alien, Star Wars, Mad Max și multe altele. Cu siguranță, cinematografia americană arăta diferit de cea din prezent, dar începea să îndrăznească, să creeze și alt tip de filme, ieșind de sub bagheta studiourilor ce au făcut legea decenii întregi.

Lider de box-office în cinematografele americane era o dramă puternică, Kramer versus Kramer, cu Meryl Streep și Dustin Hoffman, despre divorț și impactul asupra copilului lor. Dar genul science-fiction devenea din ce în ce mai popular în preferințele spectatorilor, puternic popularizat de către franciza Star Wars, ce debutase cu 2 ani în urmă. Devenea un fenomen mondial, ceea ce a durat curaj și altor cineaști să exploreze acest gen pe marile ecrane. Pe locul 2 în box-office-ul american era horrorul The Amytiville Horror, iar pe locul 3 era Rocky II. Alien reușea și el să intre în primele 10 poziții, clasându-se pe locul 6. Mai mult, pe locul 5 se afla Star Trek: The Motion Picture, filmul care lansat cu succes franciza cinematografică Star Trek – 9 filme și 3 reboot-uri în 37 de ani.

ALIEN, 1979, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.

Alien nu este despre efecte speciale, este despre oameni, despre frică, despre contactul cu specii extraterestre și mai ales, despre supraviețuire. O calitate rară, pe care nu o prea mai întâlnim la filmele din ziua de astăzi, este răbdarea cu care ne este prezentat totul, gradual, până când haosul se instalează. Gradual, puțin câte puțin, până când filmul ți-a cucerit deja sistemul nervos. Și această calitate, de a-ți intra pe sub piele, cred că îl face superior altor producții de acest gen, și un etalon în industrie.

Să faci un film ca Alien este o provocare, așa cum însuși Ridley Scott a spus. Producția nu a o fost lipsită de probleme, de greutăți, dar regizorul a reușit să le învingă pe toate prin ambiție, talent și perseverență. Am admirat mereu la el, pe lângă talentul artistic desăvârșit, că mereu a ales proiecte ”grele”, pe care, poate alți cineaști le-ar fi refuzat. De altfel, el se află pe lista regizorilor mei preferați, poate chiar PREFERATUL :). Recent, într-un interviu la care a participat alături de alți regizori faimoși, intrebat fiind de moderator, care au fost regretele sale, a spus că nu are regrete și că în final, filmele sale au ieșit așa cum trebuiau, chiar dacă spre exemplu, Blade Runner a avut un final alternativ față de viziunea lui, impus de studiouri. Ani mai târziu, a reușit să aducă spectatorilor varianta sa, director’s cut.

Vreau să subliniez faptul că nu mă gândesc la Alien ca la un film cu „efecte”. Nu este. Am decis în prealabil că nu va fi un film despre efecte speciale, în sensul obișnuit al termenului. Cred că există un pericol în acest tip de etichetare. De prea multe ori filmele ”cu efecte” la care se referă oaemenii, nu prea reușesc să treacă de această etichetare, din cauza povestii slabe sau a caracterizărilor slabe. Am simțit că Alien ar trebui să fie în primul rând un film cu o poveste despre șapte personaje reale – și că aceasta va fi forța filmului, nu efectele” spunea Ridley Scott într-un editorial publicat în revista American Cinematographer, în care a dezvăluit tot procesul ce a dus la realizarea acestui film de referință. Și tare bine i-a ieșit: forța acestui film stă în personajele sale, în suspansul care crește gradual, care setează scena până când întră în scenă cea mai înfricoșătoare creatură din istoria cinematografiei.

Alien este un extraterestru care se bazează mai mult pe calitățile de vânare, nu neapărat inteligența, fiind un pradator exceptional, care ii haituieste pe oameni penru a supravietui. Creatura din filmul lui Ridley Scott a fost creata de artistul H.R Giger, care s-a inspirat din litografia Necronom IV. Deși extraterestrul din seria Alien este una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii SF din cinematografia moderna, putini stiu cine este omul care s-a aflat in spatele costumului care a înspăimântat o planetă întreagă.

Ridley Scott a vrut ca extraterestrul filmului său să arate cât se poate de real, așa că a vrut ca un om să poarte un costum special creat pentru el și să ofere o notă de autenticitate creaturii. Astel, Scott l-a gasit pe Bolaji Badejo, un tânăr student nigerian, adus pe platouri de către unul dintre producători, dupa ce l-a cunoscut într-un bar. Atras de înălțimea sa incredibilă, 2.18 m, Scott i-a propus acestuia să îmbrace costumul creaturii în filmul Alien.

H.R Giger și Bolaji Badejo, la filmarile Alien

„Imediat cum am ajuns pe platou, Ridley Scott a simtit că sunt omul potrivit pentru rolul Alienului. Ideea lui Scott a fost ca extraterestrul să fie grațios, dar letal în același timp și să aibă mișcări încete, care să creeze suspans. Îmi aduc aminte de scena în care trebuia să-l izbesc de pereți pe Yaphet Kotto, am văzut-o pe Veronica Cartwright cât de înspăimântată era. Apoi, a trebuit să mă duc după ea, și aveam sânge în gură și ea era îngrozită pe bune, a fost cât se poate de reală scena.” a spus Bodaji într-un interviu publicat în Cinefantastique, în toamna lui 1979.

În clipul de mai jos, puteți descoperi detalii fascinante despre cum a creat H.R. Giger celebrul monstru, care deși este înspăimântător, are o frumusețe aparte.

Alien nu este doar un film pe care-l vizionezi, este o experiență din toate punctele de vedere, care te atrage ușor, încet în poveste până când devii parte a unui masacru, a unei vânători, a unei curse contracronometru pentru a supraviețui. Scott se joacă cu noi, cu fricile noastre: simți efectiv senzația de claustofrobie depășind limita ecranului, frica de întuneric – tensiunea crește, pe măsură ce inevitabilul se apropie de tine. Iar burst scene, celebra scenă în care xenomorphul izbucnește din pieptul lui John Hurt îți va provoca nopți la rând coșmaruri.

Scenaristul Dan O’Bannon, unul dintre cei mai prolific scenariști de science-fiction de la Hollywood, l-a cunoscut pe H.R. Giger în Franța, acolo unde i-a văzut pentru prima dată lucrările și i s-au părut terifiante. Au urmat luni bune în care scenariul lui Bannon a fost scris si a suferit mai multe modificări până la forma finală. Chiar și după patru decenii, Alien oferă o experiență impresionantă la fiecare vizionare, ce a trecut testul timpului.

Ridley Scott și-a imaginat filmul ca un ”Texas Chain Saw Massacre al science fiction-ului”. Dar a făcut mai mult de atât, l-a transformat într-un film artistic, plin de însemnătate, unde fiecare cadru ar putea fi un tablou sau o fotografie.

Da, odată ce-l vezi, monstrul din Alien nu poate fi uitat. Dar la fel se întamplă cu personajul principal, Ellen Ripley, cea mai tare eroină din istorie. În scenariul inițial, Ripley nu era descris ca fiind un personaj feminin sau masculin, lăsând liberă această alegere. Sigourney Weaver avea să transforme rolul într-unul legendar, ce urma să cucerească generații la rând. Mai mult, Sigourney Weaver a reușit să ofere la acea vreme o șansă eroinelor pe marile ecrane, într-un gen cinematografic dominat de bărbați. Ripley este calmă, interesantă, sigură pe ea, foarte pricepută în ceea ce face, dar mai ales curajoasă. Carisma lui Weaver reușește să te cucerească ori de câte ori revezi filmul. Când eram mică, îmi doream să fiu la fel curajoasă precum Ellen Ripley :), ceea ce spune ceva despre impactul interpretării lui Weaver și moștenirea pe care a lăsat-o în cinematografie.

Mulți cred că un actor se pune în valoare doar când joacă în roluri dramatice, cu aspirații la premiile Academiei Americane de Film. Dar cred că Weaver a făcut aici cel mai bun rol din carieră, ba chiar i-a impresionat și pe membrii Academiei Americane de Film, care i-au oferit nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță, pentru partea a doua a seriei, Aliens, regizat de această dată de James Cameron. De altfel, Aliens este considerat de mulți fani drept unul dintre cele mai bune sequel-uri din istorie.

ALIEN, Sigourney Weaver, 1979, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.

Unii au numit Alien un Jaws în spațiu. Cu toate acestea, o combinație de idei inovatoare, personaje foarte bine dezvoltate, o cinematografie creativă și un design de producție excepțional, au transformat Alien într-un film cum nu mai fusese niciodată făcut înainte și sincer, încă nu a fost depășit.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

  1. […] The Alien AppearsRegie: Ridley ScottDirector de imagine: Derek VanlintAlien este unul dintre filmele care m-au influențat. Crec că este cel mai interesant și original extraterestru creat la Hollywood vreodată. Unul […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din SPECIAL