Femei care au scris istorie la Hollywood. Cum au schimbat industria cinematografică pentru totdeauna


Pe 8 martie, sărbătorim Ziua Femeii, așa că m-am gândit să vă prezint pe blog poveștile unor femei absolut extraordinare, fără de care Hollywood-ul nu ar fi existat așa cum îl știm noi azi (chiar si cu păcatele lui contemporane). Femeile pe care am ales să vi le prezint sunt remarcabile pentru că au reușit să atingă niste țeluri ce erau privite la vremurile respective ca fiind imposibile, au fost extrem de curajoase, creative și talentate. Încă o dovadă că imposibilul nu există, doar durează mai mult să fie atins.

Alice Guy-Blaché – prima femeie regizor din lume
Alice Guy-Blaché a fost printre pionierii cinematografiei mondiale, fiind și prima femeie regizor și până în 1906 era, cel mai probabil, singura femeie regizor din lume. Frantuzoaica a avut o carieră de succes, întinsă pe trei decenii, în care a scris, produs sau regizat peste 300 de filme. Prima ei apariție a fost în La Fée aux Choux (1896), considerat a fi primul film narativ realizat vreodată pe scară largă. De asemenea, Alice a investit și fondat un nou studio în 1912, în New York, orașul care era centrul cinematografiei mondiale, înainte de Hollywood. Tot Alice a fost cea care a făcut filmul A Fool and His Money, probabil primul film cu o distribuție formată integral din actori de culoare. Pelicula se află acum la Instititul American de Film, în Centrul pentru Prezervare Audio si video. În 1911, The Moving Picture News nota că Alice Guy Blaché, prima femeie cineastă din istorie, a fost un „bun exemplu de ceea ce poate face o femeie dacă i se oferă o șansă egală în viață”. Reușea să atingă aceste momente istorice înainte ca femeile să aibă drept de vot, arătând prin acțiunile sale puterea determinării. Deși mult timp a fost uitată, astăzi, într-o epocă în care istoricii fac eforturi de a le oferi recunoștinta meritată femeilor pioneri în diverse domenii, pare că locul ei este mai sigur ca niciodată, după ce ea însăși se temea că istoricii de film nu îi vor recunoște realizările pentru a fi inclusă în istoria cinematografiei.

Mary Pickford – originala ”America’s Sweetheart”


Mary Pickford a fost una dintre cele mai mari vedete ale filmului mut de la Hollywood, poate cea mai cunoscută celebritate din Epoca Filmului Mut. Istoricul de film Ethan Katz o numea chiar ”cea mai populară vedetă din istoria filmului”. Nu doar că a fost prima actriță alintată drept “America’s Sweetheart”, dar a fost și o femeie de afaceri puternică. La doar 27 de ani făcea parte din co-fondatorii United Artists (cu nume celebre ca Charlie Chaplin sau Douglas Fairbanks). Astfel, prin propria casa de producție, avea puterea să producă și distribuie propriile filme în care juca. Mai mult, este unul dintre cei 36 de cineaști fondatori ai Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), cunoscută mai scurt azi ca Academia Americană de Film, cea care organizază și oferă prestigioaselor Premii Oscar. Culmea, la un moment dat, Pickford intenționa să ardă toate filmele în care a jucat, de teamă că după moartea ei nimănui nu îi va mai păsa de ea. Din fericire, a fost convinsă nu să facă asta. Mary Pickford era și una dintre cel mai bine plătite vedete la vremea aceea, câștigând cel puțin 1 milion de dolari pe an ca actriță-producător, din 1919 și până la retragerea din viața publică. A câștigat Premiul Oscar în 1929 pentru cea mai bună actriță în filmul Coquette.

Hattie McDanielprima femeie de culoare din istorie recompensată cu Premiul Oscar

Sursa foto: scenă din filmul Gone With the Wind (1939)

După câteva roluri minore, Hattie McDaniel a prins rolul vieții ei, al servitoarei Mammy în Gone with the Wind. Născută ea însăși dintr-o familie de sclavi, a devenit prima femeie de culoare care a câștigat Premiul Oscar pentru rolul secundar din Gone With The Wind. 50 de ani mai târziu, Whoopi Goldberg devenea a doua actriță de culoare care obtinea un Oscar in rol secundar (în Ghost), iar în 2001 abia, Halle Berry devenea prima actriță de culoare care obținea Oscarul pentru rol principal, în Monster’s Ball.
Din păcate, victoria i-a adus și un gust amar lui Hattie, întrucât în 1940, când s-au decernat Premiile Oscar, nu i-a fost permis să participe la ceremonie la aceeași masă cu starurile filmului, din cauza legii segregării, așa că ea și escorta ei au stat la o masă separată, într-un alt colț al camerei. De altfel, Clark Gable a fost atât de supărat de acest fapt, încât amenința că nici va participa la ceremonia de decernarea a premiilor Oscar, dacă nu îi era permis și ei să stea la masă alături de el, Vivien Liegh și restul echipei filmului. Într-un final, Hattie l-a făcut să se răzgândească, iar ea a a stat separat, la o altă masă. Hattie McDaniel are două stele pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame, pentru contribuția în cinematografie, dar și pentru cariera de succes în radio și muzică. Deși la vremea respectivă, în comunitatea negrilor au fost voci care au criticat rolul ei din Gone With the Wind pentru că perpetua stereotipuri despre negri și practic, susținea tacit sistemul sclavilor, Hattie a spus ca ”prefer să câștig bani jucând servitoare, decât să fiu o servitoare”.

Olivia de Havillandactrița care a înfrânt sistemul studiourilor de film de la Hollywood

Sursa foto: scenă din filmul Gone With the Wind (1939)


Olivia de Havilland este una dintre cele mai cunoscute actrițe din Epoca de Aur a Hollywood-ului, dar este recunoscută și pentru curajul și determinarea cu care s-a luptat împotriva sistemului intreținut de studiourile de la Hollywood…și a câștigat. Pe când avea doar 27 de ani, Olivia de Havilland a avut curaj să intenteze un proces împotriva Warner Bros, cel mai mare studio din acel moment, prin care dorea să elibereze actorii de sub robia contractului perpetuu, așa cum obișnuiau studiourile să facă pe vremuri. Ea avea deja un contract pe 7 ani, care tocmai urma să se încheie, când Warner Bros a anunțat-o că alte 6 luni i-au fost adăugate în contract. La vremea respectivă, studiourile producătoare de filme adoptaseră legea californiană ce le permitea suspendarea contractelor actorilor care refuzau anumite roluri, prelungindu-le astfel perioada în care erau datori să muncească pentru ei. Practic, actorii erau angajații studiourilor, făceau ce filme doreau ei și doar pentru acel studio, puțini fiind aceia care au reușit totuși, să-și mai negocieze contractul. Bătălia ei juridică este una dintre cele mai semnificative din istoria Hollywoodului, reducând puterea exercitată de studiouri asupra actorilor. Este cunoscută și astăzi ca The De Havilland Law. A câștigat două premii Oscar pentru cea mai bună actriță pentru filmele „To Each His Own” (1946) și „The Heiress” (1949), dar cel mai cunoscut rol rămâne cel din Gone with The Wind, pentru care a primit prima ei nominalizare la Oscar, in rol secundar. De Havilland a fost cel mai longeviv star al epocii de aur al Hollywood-ului, trăind 104 ani. Sora sa mai mică a fost actrița Joan Fontaine.

Kathyrn Bigelow„cel mai stralucit regizor de actiune al momentului”


Kathyrn Bigelow a reușit o performanță unică în 2009, devenind prima femeie regizor din istorie recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun regizor, datorită filmului The Hurt Locker. Apoi, a dat lovitura din nou cu Zero Dark Thirty, filmul care a definit deceniul, cum scria revista TIME. Tot ei au numit-o pe Bigelow „cel mai stralucit regizor de actiune al momentului”. Interesant este ca în 2009 l-a invins în acea categorie pe fostul ei soț, James Cameron, cu al său film Avatar, considerat filmul care a dat naștere industriei 3D în cinematografie. Bigelow a continuat să facă filme puternice, cu subiecte grele, ca Point Break sau Zero Dark Thirty, dezvoltând propriul stil prin care aduce pe marile ecrane povești despre masculinitate toxică și fragilitate.

Lucille Ball o femeie de afaceri de succes


Lucille Ball este poate cel mai cunoscută pentru sitcomul I love Lucy, dar a fost și un jucător important în industria filmului și televiziunii. Pe lângă talentul actoricesc, Lucille Ball era o femeie de afaceri foarte inteligenta, care, în 1962, a devenit prima femeie ce conducea un studio important după ce a cumpărat participația fostului soț Desi Arnaz în Desilu Productions. Compania a fost creată inițial în 1950, după ce CBS a anunțat ideea de sitcom I Love Lucy. Cei doi au fost atât de hotărâți încât au produs ei înșiși un act de vodevil, l-au vândut celor de la CBS și au urmărit cum devine unul dintre cele mai populare programe din industria de televiziune, de pe urma căruia au trăit financiar decenii întregi.

Alison Bechdelinventatoarea testului Bechdel, un prag de hotare pentru reprezentarea feminină în filme
Alison Bechdel este poate una dintre femeile care au influențat cel mai mult reprezentarea feminină în cinematografia contemporană. Cunoscută si ca o caricaturistă de succes, în anul 1985 scriitoarea americană a publicat într-o serie de benzi desenate un test simplu de evaluare a reprezentării femeilor într-un film. Ideea fusese dezvoltată anterior de Liz Wallace, de aceea testul se mai numește și „testul Bechdel-Wallace”. Testul Bechdel este un test care are ca scop să demonstreze modul absurd în care unele filme, cărți și alte lucrări de artă se concentrează pe genul masculin al personajelor. Pentru a trece testul, într-un film trebuie să existe cel puțin două femei identificate prin nume; ca cel puțin două femei să aibă o conversație la un moment dat; iar conversația lor să nu aibă ca subiect bărbații. A trece testul Bechdel nu înseamnă că este un film feminst, ci că obiectul de interes al acelor femei este reprezentat și de altceva în afară de un personaj masculin. Filme celebre care au picat acest test sunt Harry Potter: Talismanele Mortii Partea II, Doctor Strange, Avatar, trilogia Lord of The Rings sau seria originala Star Wars.

Hedy Lammar actrița inventatoare


Cunoscută într-o perioadă drept cea mai frumoasă femeie din lume, la începutul secolului XX, Hedy Lammar a avut o pasiune neobișnuită în afara Hollywood-ului: îi plăcea să inventeze. Deși era o actriță populară, ea a fost un inventator redutabil, care a contribuit la una dintre cele mai importante tehnologii dezvoltate în secolul XX: wi-fi.
La începutul celui de Al Doilea Război Mondial, Lamarr și compozitorul George Antheil au dezvoltat un sistem de ghidare radio care utilizează tehnologia spectrului de frecvență pentru torpilele aliate, destinată să învingă amenințarea blocării de către puterile Axei. De asemenea, a contribuit la îmbunătățirea aerodinamicii aeronavelor pentru Howard Hughes, in perioada in care au avut o relație romantică în timpul războiului. Deși marina SUA nu a adoptat invenția lui Lamarr și Antheil până în 1957, diverse tehnici cu spectru răspândit sunt încorporate în tehnologia Bluetooth și sunt similare metodelor utilizate în versiunile vechi de Wi-Fi. Totuși, meritele lor au fost recunoscute în 2014, când au fost incluși postum în National Inventors Hall of Fame.

Dorothy Arznercea mai prolifică femeie regizoare de studio din istoria cinematografiei americane
Numită drept „cea mai prolifică femeie regizor de studio din istoria cinematografiei americane”, potrivit unui istoric de film, Arzner a regizat 20 de lungmetraje, a fost prima femeie membră a Sindicatului Regizorilor din America (DGA -Directors Guild of America) și i se atribuie inventarea microfonului de tip boom. Arzner, care s-a specializat în înfățișarea unor personaje feminine nuanțate și prietenii feminine, a vorbit despre importanța femeilor regizor, spunând, în 1930 ca ”oricât ar încerca un bărbat, nu va putea niciodată să prezinte punctul de vedere al femeii în a spune anumite povești”. Între 1927 și 1943, era singura femeie regizor care lucra la Hollywood. Arzner este considerată cea care a care a lansat carierele unor actrițe celebre precum Katharine Hepburn, Rosalind Russell sau Lucile Ball.

Frances Marion cea mai renumită scenaristă a secolului XX
Cea mai renumită scenaristă din secolul al XX-lea, Marion a fost, de asemenea, cea mai solicitată scriitoare între 1915 și sfârșitul anilor 1930, câștigând 3.000 de dolari pe săptămână – echivalentul a peste 40.000 de dolari în prezent. Ea a fost prima scenaristă care a câștigat două premii Oscar, a scris peste 130 de scenarii de film și a scris cartea din 1937 How to Write and Sell Film Stories.

Edith Head femeia care inspirat moda pe ecran și dincolo de el
Edith Head a fost una dintre cele mai prolifice creatoare de costume de la Hollywood, obținând un record de 8 premii Oscar din 35 de nominalizări, a realizat costume pentru peste 1.000 de filme și s-a ocupat de garderoba și costumele aproape fiecărei vedete majore din epoca de aur, de la Bette Davis la Audrey Hepburn. A fost prima femeie care a condus departamentul de design într-un studio major, iar creațiile ei rămân inspirație pentru ceea ce poartă femeile astăzi – pe ecran, dar și in afara lui.

Ava Duvernayprima femeie regizor de origine de culoare nominalizată la Globul de Aur

La 10 ani după ce și-a făcut debutul la Hollywood, Ava DuVernay devenea prima femeie de culoare care câștigă marele premiu al Festivalului Sundance, cu filmul Middle of Nowhere, în 2012. Apoi în 2014, cu filmul Selma, a reușit noi performanțe, devenind prima femeie de culoare nominalizată la Globul de Aur pentru regie. Selma a fost nominalizat și la Oscar în cursa pentru cel mai bun film, iar succesul ei i-a convins pe cei de la Disney să îi ofere adaptarea cinematografică a romanului A Wrinkle in Time, devenind prima femeie regizor de culoare care a a fost la carma filmarilor unui film cu un buget de peste 100 milioane de dolari.

Mary Blair cea care a creat lumea colorată a poveștilor Disney
Lumea colorată a poveștilor Disney nu ar fi arătat așa cum o știm noi azi dacă nu exista Mary Blair, o artistă talentată și cu un ochi foarte bun pentru animație. Blair a lucrat îndeaproape cu Walt Disney pentru a aduce la viață animații clasice și iubite de generații întregi precum Peter Pan, Cinderella, Fantasia.

Rita Morenoartista completă
Rita Moreno este prima femeie de origine latină recompensată cu Oscar pentru rolul secundar feminin din West Side Story. De asemenea, este unul dintre puținii artișit care a obținut cele 4 mari trofee râvnite: Emmy, Grammy, Oscar și Tony, fiind parte din cei doar 15 artisti EGOT (prescurtarea in engleza de la inițialele celor 4 premii). A avut o cariera vastă, cu titluri de la Singin in The Rain, West Side Story sau The Ritz.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

  1. […] cinci femei au reușit performanța de a fi nominalizate pentru regie, iar Kathryn Bigelow este prima femeie din istorie care a și câștigat Oscarul pentru regizor, în 2011, cu filmul The Hurt Locker.Emerald Fenell, […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme