Eroi și Antieroi. Actori care m-au făcut să iubesc personajele imperfecte

Când vine vorba de artă, sunt imediat atrasă de personaje sau artiști care exprimă imperfectul. De aceea, de multe ori pe lista filmelor mele preferate se regăsesc producții în care conceptul de erou sau eroină nu este egal neapărat cu the hero in the movies în accepțiune clasică. Vreau să vă prezint câteva personaje negative masculine celebre prin antineroism, urmând și un material dedicat antieroinelor.

La începuturile cinematografiei, a fi star era echivalent cu a fi eroul pozitiv în filme, cei mai populari erau actorii care jucau rolurile protagoniștilor și de cele mai multe ori, aceste personaje erau reprezentate într-o maniera pozitivă. Astăzi, peisajul cinematografic arată complet diferit. Avem o pleiadă de eroi, inclusiv anti-eroi și supereroi. Vă propun prin acest articol să ne uităm la câțiva actori care fie și-au format cariera portretizând personaje negative, fie au reușit ca personajele lor imperfecte să fie adorate și admirate de milioane de oameni din întreaga lume.

De ce iubim personajele pe care le detestăm ? Mie imi plac personajele imperfecte, care au dileme morale, interne, dar sunt umane. Ca și în viață, orice om poate ajunge într-o situație în care este perceput ca un villain.  Și nu mă refer exclusiv la personaje din filme Marvel, DC sau in general inspirate din benzile desenate. Ci mă refer la acea latură întunecată a omului, pe care ai ocazia prin filme să o explorezi fără să și acționezi.

CITEȘTE ȘI: Cum se produc trailerele la Hollywood

Acest gen de personaj este atractiv pentru noi ca public, deoarece vedem umanitate reală reflectată în conflictele lor interne. Dualitatea vieții nu este niciodată monocromatică, ci o construcție complexă de gri, care își schimbă continuu forma.

Antieroul este un personaj principal al poveștii, femei sau bărbat, ce nu are calitățile convenționale pentru a fi considerat un erou, precum idealism, curaj sau moralitate, el acționând de cele mai multe ori în scop propriu, cu intenții ascunse, chiar dacă apelează la mijloace morale.

Termenul de antierou a apărut încă din 1714, fiind folosit în literatură. Dar și aici, dacă ne uităm la istoria apariției conceptului, vedem abordări diferite. În Europa, antieroul devenea proeminent în operele existențialiste ale lui Franz Kafka, Jean-Paul Sartre sau Albert Camus. In SUA, primul personaj considerat un antierou din literatura americană este Huckleberry Finn.

Dar un antierou nu este neapărat un personaj negativ/antagonist. Principala diferență dintre un antierou și un antagonist este că un erou negativ nu are limite când vine vorba de intenții și actiuni rele. Antieroii au o limită pe care nu sunt dispuși să o depășească și în cele din urmă înteleg și actionează pentru binele mai mare, fiind de cele mai multe ori cu traume emoționale. Un antagonist este cel care sta în calea personajului principal, nu are deloc intenții bune și face tot ce îi stă în putință să înfrângă protagonistului.

CITEȘTE ȘI: FILME CARE M-AU INFLUENȚAT (I): Blade Runner: visează androizii oi electrice?

Sunt câțiva actori care pur și simplu reușesc să strălucească atunci când joacă personaje imperfecte, eroi negativi sau antieroi. De la Edward G. Robinson, la Anthony Hopkins, James Gandolfini sau Williem Dafoe, toți acești actori reușesc să ne cucerească prin interpretările lor pentru că ne arată complexitatea unei ființe umane, care de-a lungul vieții duce o bătălie constantă de a alege între bine și rău.

Acum, că avem puțin context haideți să vedem câțiva dintre actorii care m-au făcut să iubesc personajele lor imperfecte, dar senzaționale. Această listă nu este un clasament și sigur că poate fi continuată cu multi alți actori de la Jean Reno în Leon, la Brad Pitt în Fight Club sau Jack Nicholson în Flew Over the Cuckoo’s Nest.

Joaquin Phoenix ( Gladiator, The Joker, The Master)

Acest actor-cameleon care nu dă greș niciodată, Joaquin Phoenix inspiră fragilitate și putere în același timp, se transformă în fiecare dintre eroii cărora le dă viață pe ecran și de fiecare dată jocul său actoricesc trece de bariera ecranului și te face să trăiești simultan cu personajul său toate stările întruchipate. Are o calitate unică de a te face să empatizezi cu personajele sale chiar și în cele mai ingrate momente, iar faptul că le oferă o dimensiune umană unor oameni plini de defecte, le face autentice. Cu personajele interpretate de Phoenix, rămâi în cap mult timp după încheierea filmului.

Robert De Niro (aproape toate filmele – Taxi Driver, Raging Bull, Cape Fear, The Godfather)

Nici nu mă miră faptul că într-un sondaj realizat de revista FILM în urmă cu câția ani, Robert De Niro a fost ales drept cel mai bun anti-erou din toate timpurile. Efectiv, De Niro și-a clădit cariera portretizând personaje tublburate, obsesive, violente și de cele mai multe ori, imorale. Și în absolut toate, a fost magnific, de la Taxi Driver, Cape Fear, Mean Streets, Raging Bull, Casino, The Godfather….mai are sens să înșir întreaga lista?  Fiecare om are o poveste în spate, la fel de captivantă, chiar și când vine vorba de antagoniști. Cum au ales și ce i-a făcut pe acești oameni să întoarcă spatele binelui ? Asta pare mult mai interesant, iar De Niro a intuit perfect asta încă de la începuturile carierei sale.

Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, Fracture, The Rite, The Remains of the Day)

Dacă ar fi să alegi un cuvânt care să descrie imaginea pe care Anthony Hopkins o proiectează în mentalul colectiv al cinefililor, ar fi înfricoșător. Cred că pe toți ne-a bântuit ceva vreme imaginea sa din Tăcerea Mieilor. Mereu sunt surprinsă cum niște oameni blânzi, calzi, empatici, reușesc să facă o transformare atât de abruptă, la 180 de grade, portretizând natural ucigași, psihopați. Iar Sir Anthony Hopkins este maestrul lor.

Edward G. Robinson (Little Caesar, Key Largo, Double Indemnity)

Poate nu știați, dar unul dintre cei mai mari actori din Epoca de Aur a Hollywood-ului, Edward G.Robinson, avea origini române. Născut în București, la 12 decembrie 1893, pe numele său real Emanuel Goldenberg, acesta s-a născut în București, la 12 decembrie 1893 și provine dintr-o familie de evrei români. In momentul în care fratele său a  fost victima unui atac antisemit, familia sa a decis să plece din Europa și au ales drumul Americii, unde toate visele păreau realizabile. ”La Ellis Land, m-am născut a doua oară. Viața mea a început când aveam 10 ani” a spus acesta. La Hollywood s-a afirmat jucând roluri dure și a devenit celebru prin rolurile sale de gangster, realiste, brutale și violente. A fost inclus in topul celor mai mari 25 de actori al epocii de Aur de la Hollywood, de către Institutul American de Film. Printre rolurile sale emblematice, se numără cele din producții celebre ca Little Caesar, Key Largo, Double Indemnity. A câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, pentru interpretarea din House of Strangers. Dacă nu l-ați descoperit încă, vă invit cu căldură să îi vedeți talentul strălucit în filme în care a jucat alături de cele mai mari staruri din istoria filmului: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Burt Lancaster, Orson Welles, Loretta Young.

Ray Liotta (Goodfellas, Field of Dreams, Hannibal)

Magnetic, talentat si uneori, zic eu, subapreciat, Ray Liotta ne-a învățat să iubim personajele imperfecte, dar umane, fără demarcare între bine și rău. Din păcate, actorul a murit în 2022, la 67 de ani. L-am descoperit și eu în Goodfellas, ca majoritatea dintre noi.  „As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster …” este o replică devenită sinonim cu Ray Liotta, care ne-a făcut să ne îndrăgostim de aproape toate personajele sale, imperfecte, imorale, dar atât de umane.

Michael Fassbender (12 Years a Slave, X-Men, Shame, Fish Tank, Jobs)

Michael Fassbender este unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale, dar și printre acei actori a căror charismă te face să te apropii și să ii iubești toate personajele. Gândiți-vă cât de bine l-a creionat pe Magneto în X-men : First Class. Însă o să îmi dați dreptate după ce vedeți mai multe producții indie, precum Fish Tank, de la începuturile carierei sale de succès. Spre finalul filmului ești complet contrariat de sentimentele pe care ți le produce personajul său, demonstrând că asemeni unui film, viețile noastre au atât de multe fire narative, încât putem fi în același timp eroul salvator, dar și propriul villain. Dar nu am putea vorbi despre cariera sa fără să aducem în discuție Shame, poate cel mai bun rol de până acum, în care portretizează un dependent de sex, a cărui viață este transformată complet de viciul său. Incapabil să exprime trăirile sau să poată crea o conexiune apropiată cu o femeie, acesta se scufundă într-un coșmar în care fiecare alunecare în euforia sexului înseamnă încă un pas spre dezintegrare umană.

Mi se pare fascinant cum reușește cu toate personajele sale să facă tot mai fină linia dintre ce este bine, ce este rău, ce este moral sau ce este imoral. În final, poate cu excepția personajului său din 12 Years a Slave, poți empatiza sau înțelege alegerile fiecăruia dintre personajele sale. Și bineînteles. trebuie să il mentionez David, androidul din Prometheus și Alien: Convenant, un rol excepțional din partea lui Fassbender.

Mads Mikkelsen

Pe Mads Mikkelsen l-am descoperit în urmă cu mai bine 10 ani, în Valhalla Rising. Cariera și-a început-o de mult mai multă vreme, trecând  cu succès de la dansator profesionist la actorie. În Valhalla Rising (regizat de Nicolas Winding Refn.), nu scoate o vorbă, întrucât personajul său este mut dar nu îți poți lua privirea de la el (nu vă zic mai mult, trebuie să descoperiți singuri acest film brutal, dar minunat). Cu o forță magnetică, se simte faptul că are altă școală de film, provenind din valul nou al cinematografiei daneze, sinonim cu nume ca Lars Von Trier, Thomas Vinterberg. Mikkelsen este acel tip de actor versatil, ce poate juca în absolut toate genurile de film, fie că vorbim despre producțiile indie care i-au adus faimă, apreciere și premii la festivalurile de profil, fie și când discutăm despre rolurile sale în producții hollwyoodiene. Rămâne memorabil în rolul Le Chifrre, confruntarea dintre el si Daniel Craig in Casino Royale, oferind unele dintre cele mai bunemomente din franciza James Bond. Însă de departe, Mikklesen a reușit să cucerească noi fani, dar să le dea și fiori în serialul Hannibal, unde a reușit să transfomre într-un personaj și mai complex unul dintre cei mai celebri criminali în serie din cinematografie: Hannibal Lecter (că tot vorbeam de el mai sus, la Anthony Hopkins). Hopkins a făcut o treabă magistrală, dar Mikkelsen se ridică la înălțime, ducând mai departe, într-un tărâm infiorător și macabru personajul lui Lecter.

James Gandolfini (The Sopranos)

Deși a făcut și alte filme interesante, cinefilii și-l vor aminti mereu pe James Gandolfini ca mafiotul cu principii din The Sopranos. Acest serial a schimbat complet televiziunea, HBO introducând pentru prima data seriale în care persoanjele principale nu erau doar pozitive, iar eroii negativi nu erau complet răi. Linia fina dintre bine și rău, dintre moral și imoral s-a blurat și mai mult în The Sopranos, devenind un serial cult și schimbând jocul pentru totdeauna pentru producțiile de televiziune.

Bryan Cranston (Breaking Bad)

Din punctul meu de vedere, Breaking Bad este cel mai bun serial de dramă realizat vreodată. Oricât și-ar dori fanii GoT, The Sopranos sau Lost, consider că niciun alt serial nu a reușit să devină din ce în ce mai bun pe măsură ce povestea avansa așa cum a făcut-o Breaking Bad. Vince Gilligan a atins perfecțiunea, iar un scenariu atât de strălucit nu putea fi mai bine pus în evidență de castul formidabil al acestui serial. Evident, cap de linie este Bryan Cranston. Cine a văzut serialul, probabil că și acum simte fiori pe șira spinării dacă se uită la scena cu celebra replică ”I am the one knocking, I am the danger”. Jos pălăria pentru scenariști, dar și pentru Bryan Cranston care a transformat antieroul său în unul dintre cele mai iubite personaje din istoria televiziunii.

Christian Bale (American Psycho)

Christian Bale face parte dintre actorii care insuflețește fiecare rol pe care-l joacă, este autentic, credibil și se dedică atât de mult rolurlor sale încât efectiv se pierde în ele. De cele mai multe ori, personajele sale sunt pozitive, dar să nu uităm că a devenit cunoscut la Hollywood cu rolul unui bancher, ce își ascunde alter ego-ul psihopat în fața prietenilor. Il iubim ca Batman, dar ne-am îndrăgostit de el ca actor pentru abilitatea incredibilă de a-ți intra sub piele chiar și când detestăm personajele sale.

Lance Henriksen (Falling, Aliens, Alien 3, The Quick and The Dead)

Intens, versatil, cu o voce captivantă și un chip de neuitat, Lance Henriksen este un actor care mi-a atras atenția de când l-am văzut prima dată pe ecran. Se întâmpla pe la începutul anilor 2000 când urmăream cu sufletul la gură serialul Millennium. De atunci l-am mai văzut în alte filme, de cele mai multe ori producții de serie B, cu un scenariu destul de slab. Dar Henriksen reușea să ridice nivelul în toate scenele în care apărea. Mi-a părut mereu rău că nu a avut parte de la fel de multă popularitate la Hollywood ca alți actori, ar fi meritat din plin, pentru că are o carismă uriașă. Iar acel chip enigmatic îți rămâne în minte pentru totdeauna.

Anul trecut am avut bucuria să văd un film minunat la cinema – Falling, în care m-am bucurat tare să văd un Henriksen oferind 110% pe ecran, după mine fiind unul dintre cele mai bune filme din 2021.Debutul regizoral al lui Viggo Mortensen este sublim, cu o artă cinematografică impresionantă, dar punctele forte ale acestui film sunt modul onest în care este spusă povestea, dar mai ales interpretările celor două staruri: Lance Henriksen și Viggo Mortensen. La 81 de ani, Henriksen joaca impecabil, dar mai mult de atat te face să detești personajul său…pâmă într-un punct, în care începi să descoperi toate mecanisemele de apărare, toate suferințele și regretele. Este trist să descoperi cine ești, atât de târziu, iar când o faci să afli despre tine că tot ce era bun a fost ucis în ani din cauza incapacității tale de a fi tolerant, de a înțeleg că lumea nu este doar alb sau negru. Și că fiecare are propria sa unitate de măsură în viață când vine vorba despre fericire.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din SPECIAL