DUNE, aplaudat timp de 8 minute la Veneția. Ce spun primele recenzii despre cel mai așteptat film S.F. al anului

dune
DUNE, from left: from left: Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, 2020. ph: Chiabella James / © Warner Bros. / Courtesy Everett Collection

Festivalul Internațional de Film de la Veneția a început, iar unul dintre filmele care a stârnit cele mai multe reacții este DUNE, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, iar primele reacții sunt senzaționale, mulți dintre cinefili lăudând viziunea regizorului Denis Villeneuve.

DUNE a avut premiera mondială la Veneția, acolo unde a avut parte de câteva proiecții speciale, iar la vizionarea de gală a primit 8 minute de aplauze la final. Este clar că DUNE va fi unul dintre cele mai discutate filme ale anului, iar pentru mine este cel mai așteptat titlu în cinema, până la finalul anului. 

Vineri, DUNE a fost vazut in premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, fiind prezentat în afara competiției si a fost atractia zilei. Ecranizarea celui mai celebru roman din literatura science-fiction, DUNE se anunță un regal cinematografic, ce îmbină acțiune, filosofie, personaje complexe și decoruri care îți taie răsuflarea. Dacă varianta din 1984 a lui David Lynch a fost dezamagitoare, cea a lui Jodorowski nu a văzut lumina, iar seria tv nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iată că fanii romanului Dune, scris de Frank Herbert acum mai bine de cinci decenii, au acum un motiv de bucurie, pentru că regizorul Villeneuve pare că a reușit să le ofere exact ecranizarea pe care o visau de decenii.

Criticii spun că DUNE este ceea ce fanii așteptau să vadă de atâta timp, o ecranizare de proporții uriașe, cu interpretări foarte bune din partea întregului cast, dar și un regal vizual și auditiv, ce îi lasă pe spectatori cu dorința de a vedea și afla mai multe despre lumea fascinantă de pe planeta Arakis. Exact ceea ce își doresc și producătorii, ținând cont că aceasta va fi partea I. Villeneuve a zis de la început că va face acest film, fiind un proiect de vis, doar dacă va fi împărțit în mai multe părți; doar așa putea surprinde esența celui mai amplu roman sci-fi. De altfel cei mai entuziasmati spun ca DUNE va defini acest deceniu la cinema.

Sigur, filmul a primit și câteva recenzii mixte, în care cinefilii au criticat faptul că povestea și intepretările sunt eclipsate de decorurile absolut senzaționale, însă rămâne de văzut cum va fi dezvoltată mai departe în următorul film care este esențial pentru deznodământ.

Coloana sonoră este semnată de Hans Zimmer, care a declarat, ca și Villenueve, că Dune a fost un proiect de suflet. Ca să intrați și mai bine în atmosferă vă las aici un link unde să puteți asculta deja o parte din muzica originală compusă de Hans Zimmer pentru acest film:

Ce spun primele recenzii despre DUNE

”Dune este exact acea verigă care lipsea între filmele de artă și multiplex…Doamne, ce film măreț” (Xan Brooks, The Guardian)

”Dune face cinste materialului sursă – celebrul roman scris de Frank Herbert – în cel mai satisfăcător mod cu putință. Dune 2021 este o operă de artă modernă” (JoBLoo Movies)

”Filmul lui Denis Villeneuve este interpretarea acestei opere literare pe care fanii o meritau și o așteptau de decenii” (CinemaBlend)

O adaptare spectaculoasă, de proporții grandioase și uimitoare a primei jumătăți a romanului lui Frank Herbert, DUNE va uimi fanii deja existenți și îi va ademeni pe noii veniți in lumea fascinată, presărată cu Mirodenia secretă inventată de Frank Herbert. Dacă partea a doua nu se va întâmpla niciodată, ar fi o rușine”. (Empire)

”Ca multe alte filme S.F. considerate capodopere în genul lor, Dune este un film absolut fascinant până când, brusc, devine total opusul. Prima parte merită cinci stele pentru cât de reușite sunt decorurile și lumea spectaculoasă creată, dar când vine vorba de dezvoltarea personajului și poveste în sine, Dune atinge doar două stele” (Entertainment Weely)

Timothée Chalamet este în rol principal, cel al lui Paul Atréides, tânărul prinţ destinat să devină profetul din Arrakis, care la Lynch era jucat de Kyle MacLachlan. „Să joc în Dune a fost o onoare unică într-o viaţă”, a declarat actorul america, cu origini franceze, în vârstă de 25 de ani.

CITEȘTE ȘI: Primul trailer pentru DUNE. Cum arată filmul care ar putea avea un impact asupra culturii populare precum Lord of The Rings

Filmul produs de la Warner Bros. și Legendary Pictures îi are în distributie pe Timtothee Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Sharon Duncan Brewster, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Dastmalchian, Charlotte Rampling, Jason Momoa și Javier Bardem.

Sinopsis: O altă ecranizare a popularului roman Dune al lui Frank Herbert, ce va readuce pe marile ecrane aventurile îndrăgitului Paul Atreides și vechea dușmănie dintre casele Atreides și Harkonnen. În lupta pentru controlul asupra celei mai râvnite substanțe din univers, ducele Atreides (tatăl lui Paul) se trezește față în față cu un complot împotriva sa – pus la cale chiar de către Împăratul Casei Corrino, Shaddam IV.

Ducele Leto Atreides este forțat să-și mute familia pe planeta Arrakis, pentru a o guverna. Transferul de putere asupra planetei Arrakis naște noi controverse între Casele Atreides și Harkonnen, controverse ce duc la unele evenimente tragice, cât și la aventurile uimitoare ale viitorului conducător al planetei Arrakis, Paul Atreides.

DUNE va fi lansat si in cinematografele din Romania din 22 octombrie.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

  1. […] eveniment al acestui an este, fără îndoială, DUNE, regizat de Denis Villeneuve. Producția science-fiction urmează să intre în cinematografe […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme 2021