Finn Skårderud, un filosof și psihiatru norvegian, a elaborat o teorie prin care susține că omul s-a născut cu un deficit de alcool în sânge de 0.5%. Am fi mai fericiți și mai productivi dacă am consuma o cantitate moderată de alcool tot timpul? Aceasta este premisa de la care pornește filmul Another Round (Druk), unul dintre cele mai apreciate și premiate filme din 2020, proaspăt nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. Mads Mikkelsen joacă rolul principal, considerat a fi unul dintre cele mai bune roluri din cariera sa, ce vine din nou dintr-o colaborare cu regizorul danez Thomas Vinterberg. Cei doi au mai colaborat în trecut la The Hunt, un film cutremurător, care le-a adus nenumărate laude celor doi.
Cu puțin noroc, există șanse să vedem Another Round în cinematografele din România, chiar începând din martie, filmul fiind distribuit de către Bad Unicorn. Chiar dacă nu va fi martie, cu puțină răbdare, sunt sigură că undeva, în 2021, vom avea ocazia să ne bucurăm de acest film pe marile ecrane, și în România. Filmul are mari șanse să fie nominalizat și la Premiile Oscar 2021, categoria cel mai bun film străin.
Dacă Churchill a câștigat Al Doilea Război Mondial înconjurat de aburii alcoolului, cine știe ce pot face câteva picături pentru un grup de profesori și pentru elevii lor?
Acest tagline interesant al filmului, folosit în promovare, mi-a atras atenția încă de la început. Ideea că un strop de alcool în sânge ne face mai buni, mai receptivi, mai relaxați, mai productivi, mai creativi, nu este una neapărat nouă. Ce mi se pare interesant este că norvegianul Skårderud a dus-o mai departe, teoretizând că omul s-a născut cu o lipsă de alcool în sânge de 0.5%, o idee neconvențională ce stă la baza filmului Another Round. De altfel, asta este premiza: patru buni prieteni, profesori de liceu, încearcă să afle dacă viețile lor se pot îmbunătăți prin menținerea unui nivel constant de alcool în sânge. Practic, ajung să bea câte un pic, chiar un pic mai mult, în fiecare zi, testând limitele acestui experiment. Sigur că nu este posibil să ne naștem cu un deficit de alcool în sânge, biologic vorbind, dar teoria tot rămâne cel puțin interesantă dintr-o perspectivă (aici, un interviu cu un profesor care demontează această teorie și confirmă că nu este posibil, datele colectate fiind mai mult de la cercetări pe animale și nici acelea suficiente).
În fiecare țară regăsim înrădăcinată, într-un fel sau altul, o cultură a alcoolului. Dar Danemarca are o abordare foarte libertină, în special în rândul tinerilor, unde a consuma alcool în adolescență, nu este un loc tabu, ba din contră, nici măcar nu este așa blamat de către adulți precum în alte țări. Nu este nici un lucru pozitiv, nici negativ, ci o realitate cu care societatea daneză se confruntă și trăiește.
„Am primit mai multe de la acool decât a primit alcoolul de la mine„, spunea Winston Churchill, considerat unul dintre cei mai mari lideri ai lumii, dar și un împătimit al băuturii, lucru pe care nu l-a ascuns niciodată. „Întreaga lume este în urmă cu trei băuturi. Dacă toată lumea ar lua trei băuturi, nu am avea probleme” este un citat celebru al actorului Humphrey Bogart, considerat unul dintre marile staruri de cinema ale Epocii de Glorie de la Hollywood, supranumită The Golden Age. Bogart avea o slăbiciune pentru alcool, cunoscută printre cei de la Hollywood. Filmul nu glorifică consumul de alcool, ci ne arată mai mult, care sunt efectele lui, în funcție de cantitatea consumată (aici este cheia :).
Vă rog să urmăriți acest interviu foarte interesant, cu Mikkelsen și Vinterberg, în care povestesc puțin despre contextul acestui film, despre cum abordează alte popoare relația cu alcoolul în mediul social (exemple interesante din Japonia). Dar mai mult de atât, regizorul danez ne mărturisește că alcoolul este doar un pretext, că acest film este, de fapt, despre VIAȚĂ și despre o A DOUA ȘANSĂ la viață, alcoolul fiind doar catalistul care te (re)trezește la viață.
Pentru IDA
Povestea, încărcată cu un umor negru, este mult mai subtilă decât o anunță plotul, dar are și o însemnătate tristă în spate: regizorul danez a scris scenariul inspirat de poveștile fiicei sale, Ida, despre cultura băuturii în rândul tinerilor danezi. De altfel, Ida urma să joace în film, alături de prietenii ei din viața reală, iar tatăl ei urma să filmeze în locațiile unde acești tineri își petreceau majoritatea timpului liber. Însă, o tragedie avea să schimbe cursul lucrurilor: cu câteva zile înainte de începerea filmărilor, la începutului anului 2019, fiica sa Ida, a murit într-un accident de mașină, după ce un sofer neatent a intrat în masina condusă de mama ei, în care se afla și Ida. Mama ei a supraviețuit, însă Ida a murit pe loc. Avea doar 19 ani. Vinterberg a declarat că acel moment l-a distrus complet și proiectul a fost oprit pe termen nedefinit. Însă, danezul a ales să facă acest film până la urmă, în memoria fiicei sale, ca un proces de vindecare. Povestea inițială trata tema ca „o sărbătoare a alcoolului bazată pe teza conform căreia istoria lumii ar fi fost diferită fără alcool”.
Din umbra unei tragedii, s-a născut un film despre iubirea față de viață, despre trezirea la viață din amorțeala cotidiană, care de multe ori, ne înfrânează și ne ține pe loc, dar și despre a identifica acele clipe care te vor salva în viață de la nefericire. La finalul anului trecut, o scenă din film cu Madds Mikkelsen dansând (acesta fiind dansator profesionist în tinerețe) era considerată cea mai bună scenă din 2020, după un an care ne-a sleit puterile, atât fizic, cât și mental. Oare primim și noi o nouă șansă în 2021?
Another Round a primit nenumărate premii la festivaluri, inclusiv Cel mai Bun Film la European Film Festival, criticii l-au lăudat și a fost constant menționat în topurile celor mai bune filme, iar cinefilii au fost cuceriți de o poveste despre iubirea față de viață și speranță, ce a fost creată în umbra unei tragedii. Aseară a fost inclus pe short list la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, deci este cu un pas mai aproape de a primi și nominalizare la Oscar (vor fi anunțate pe 15 martie).
Este unul dintre filmele pe care îmi doresc cel mai mult să le văd la cinema anul acesta și m-aș bucura tare să văd sălile pline, când va fi lansat. Avem nevoie mai mult ca oricând, de povești care să ne reamintească ce frumoasă este viața, că fiecare clipă trebuie trăita la intensitate maximă și să nu ne temem să ieșim din carapacea noastră. Sper să dansăm cu toții la cinema precum Mads Mikkelsen în Another Round.
[…] sa pentru cel mai bun regizor. Povestea din spatele acestui film este impresionantă, am scris aici despre film și abia aștept să-l văd la […]
[…] CITEȘTE ȘI: Cum ar fi arătat istoria lumii fără alcool? Another Round, filmul care prezintă o teorie neconve… […]
[…] CITEȘTE ȘI: Cum ar fi arătat istoria lumii fără alcool? Another Round, filmul care prezintă o teorie neconve… […]
[…] deja virale pe internet. Am scris despre povestea neconvențională dar superbă a acestui film aici. E timpul să ne bucurăm de Încă un rând […]
[…] CITEȘTE ȘI: Cum ar fi arătat istoria lumii fără alcool? Another Round, filmul care prezintă o teorie neconve… […]