Cum a apelat regimul comunist la Peter Falk, de teama unei revolte în România, după ce s-a terminat difuzarea serialului Columbo

COLUMBO, Peter Falk, 1971-93

Unul dintre cele mai îndrăgite seriale în perioada comunistă în România era Columbo, cu îndrăgitul actor Peter Falk.  Era atât de iubit, încât românii erau pregătiți de revoltă, fiind convinși că guvernul comunist le taie accesul la serial.

Povestea fascinantă merge atât de departe, încât actorul Peter Falk a fost nevoit să înregistreze un mesaj pentru poporul român, în care îi liniștea pe aceștia.

În perioada pandemiei, tot felul de povești interesante din lumea filmului au apărut la suprafață. Dar de departe, una dintre cele mai tari mi se pare cea legată de încercarea regimului comunist de a împiedica o posibilă revoltă, în 1974, după ce difuzarea serilului Columbo în România s-a terminat.

În 1974, serialul american  Columbo se bucura de o popularitate imensă și era difuzat în mai multe țări, printre care și România. Când sezonul din acel an s-a terminat, populația era atât de captivată, încât guvernul s-a temut că românii vor amenința cu revolta, așa că reprezentanții statului român au ajuns să ia legătura chiar cu starul filmului, Peter Falk, pe care l-au rugat să înregistreze un mesaj pentru România.

Totul a pornit de la faptul că statul român avea o cotă în privința producțiilor americane ce puteau fi difuzate în țară, dar în acea perioadă începeau să apară și lipsurile în România, așa că România a sistat achiziționarea sezonului 4. Columbo avea și sezoane cu puține episoade – până în 10 per sezon – , iar când s-a terminat, românii au crezut ca guvernul le limitează accesul la el, scrie AV Club. De teamă să nu apară revolte, guvernul român a apelat la Peter Falk, și cumva l-au folosit pe acesta pentru a le induce ideea românilor că serialul s-a incheiat definitiv. Culmea, serialul a mai fost difuzat în continuarea, abia după Revoluție, când românii ieșiseră la propriu în stradă, la Revoluție.

Un utilizator de Twitter, John Frankensteiner, a ”dezgropat” un articol vechi, din Chicago Tribune, care descria respectivul incident. Deși mulți s-au îndoit de veridicitatea poveștii, însuși Peter Falk a povestit toată pățania la David Letterman în emisiune.

Departamentul de Stat al SUA a organizat o întâlnire între Peter Falk și reprezentanți ai statului român, întâlnire ce a avut loc in New York, unde l-au convins pe actor să țină un discurs în limba română, discurs scris fonetic. Datorită celor de la WikiLeaks, regăsiți mai jos discursul în engleză.

„EXCUSE ME. DO YOU HAVE A MINUTE? ALO. I’M LT. COLOMBO… SOMETIMES I’M KNOWN AS PETER FALK. WHEN AN ACTOR PORTRAYS A ROLE, HE HOPES HE’S CREATING A CHARACTER THAT THE AUDIENCE CAN IDENTIFY WITH, AND FROM WHAT WE’VE HEARD HERE IN HOLLYWOOD ABOUT ROMANIA’S ACCEPTANCE OF THE COLOMBO SHOW, I GUESS WE MUST HAVE BEEN DOING SOMETHING RIGHT. SERIOUSLY, I CAN’T TELL YOU HOW MUCH EVERYONE CONNECTED WITH THE COLOMBO SHOW FEELS ABOUT RECEIVING SUCH HEARTWARMING NEWS. WE WOULD LIKE TO THANK ROMANIAN TELEVISION FOR HAVING PUT US ON THE AIR ON SATURDAYS AND SUNDAYS. BUT MOST OF ALL, ALL OF US, MYSELF AND THE CREW AND THE OTHER ACTORS, WE WANT TO THANK THE ROMANIAN PEOPLE FOR THEIR GREAT RESPONSE TO OUR SHOW. I HOPE SOMEDAY I CAN COME TO YOUR COUNTRY AND ENJOY THE TRADITIONAL CULTURE AND HOSPITALITY OF THE ROMANIAN PEOPLE. IN THE MEANTIME, COLOMBO WILL BE SEEING YOU AGAIN ON TELEVISION THIS FALL. UNTIL THEN, ONCE AGAIN, MY THANKS AND MY BEST TO EVERYBODY.”

Serialul Columbo a fost unul dintre cele mai de succes seriale americane, difuzat din 1971 și până în 2003, dar cu o pauză de câțiva ani, cu un total de 13 sezoane. A obținut 13 Premii Emmy, iar Peter Falk a primit de 4 ori premiul Emmy pentru interpretarea detectivului Columbo.

Deși acesta rămâne cel mai popular rol din cariera sa, Peter Falk a reușit să facă de-a lungul timpului și câteva roluri senzaționale în cinematografie, alături de nume sonore din istoria filmului.

A primit și două nominalizări la Oscar, pentru filme ca Murder, Inc. (1960) say Pocketful of Miracles (1961). Dar a mai jucat și în filme celebre precum, It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World (1963), The Great Race (1965), Anzio (1968), Murder by Death (1976), The Cheap Detective (1978), The In-Laws (1979), The Princess Bride (1987).

Peter Falk a murit în 2013, la vârsta de 83 de ani.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

  1. Eu am publicat interviul cu Falk, obtinut de la un fan Letterman. Povestesc toate aventura lui Falk in acest clip: https://youtu.be/nJyPyVDWMcI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din HOLLYWOOD