Citizen Kane și-a pierdut scorul perfect de pe Rotten Tomatoes, din cauza unei recenzii vechi de 80 de ani

”People will think…What I tell them to think”, declara Charles Foster Kane în Citizen Kane. Decenii întregi, cinefilii, istoricii de film, critici și mulți oameni din industrie au considerat Citizen Kane drept cel mai bun film realizat vreodată.

Însă, de curând, filmul lui Orson Welles și-a pierdut scorul perfect de 100% pe care îl deținea de mai mulți ani pe Rotten Tomatoes, celebrul agregator de recenzii de film. Conform IndieWire, motivul este faptul că cei de la Rotten Tomatoes au adăugat o recenzie veche de 80 de ani, care nu îi era favorabilă peliculei.

Recenzia aparține publicației The Chicago Tribune, este semnată sub pseudonimul ”Mae Tinee”, intitulată “Citizen Kane Fails to Impress Critic as Greatest Ever Filmed.” (Citizen Kane eșuează în a impresiona criticii ca fiind cel mai bun bun film realizat vreodată). Publicată la doar câteva zile de la premiera filmului în cinematografe în 1941, recenzia îl caracteriza drept un eșec, iar stilul noir și jocurile de umbre folosite în tehnica filmării erau considerate groaznice, ce ”îți dau fiori”. ”Acest film este diferit, interesant într-un mod bizar care să-l transforme într-o piesă de muzeu. Dar faptul că renunță la simplitate pentru excentricitate, îi fură orice fel de valoare artistică” . Cu trecerea timpului, tocmai aceste atribute i-au convins pe iubitorii de film de originalitatea și calitatea cinematografică, avangardistă la acea vreme.

De ce a ales Rotten Tomatoes să adauge o recenzie veche de 80 de ani, a 116-a recenzie a acestui film abia acum? Conform anumitor surse din partea site-ului, acest pas face parte din proiectul celor de la Rotten Tomatoes de a lansa Arhiva RT, care prezervă și le va permite cititorilor accesul la continut istoric de film, recenzii vechi și editoriale de film din epoca de aur a Hollywood-ului. Astfel, filme clasice precum ”Double Indemnity”, ”A Night at The Opera” sau ”The Dirty Dozen” au scoruri noi, în urma adăugării acestui continut atent selectat de către curatorul acestui proiect.

Aici puteți accesa recenzia care a ”stricat” scorul perfect al lui Citizen Kane: https://www.newspapers.com/clip/72431782/citizen-kane/

Cum arată clasmanetul filmelor perfecte, acum, pe Rotten Tomatoes?

Citizen Kane are acum un scor de 99% pe Rotten Tomatoes. Ce alte filme au trecut în fața lui, conform sistemului de ranking Rotten Tomatoes?

Dintre filmele noi, Paddington 2, The Terminator, Toy Story, Before Sunrise au trecut în fața lui, cu 100% scor, chiar dacă au număr mai mic de recenzii. Desigur, regăsim și filme clasice precum Frankenstein, The Grapes of Wrath sau The Maltese Falcon. Vestea vine și la scurt timp după ce Mank, filmul regizat de David Fincher despre realizarea scenariului lui Citizen Kane nu a impresionat la Oscaruri, primind doar 2 statuete pentru cea mai bună imagine și cea mai bună scenografie, deși se afla în competiție la toate cateogoriile importante, fiind filmul cu cele mai multe nominalizări în acest an.

CITEȘTE ȘI: DRUMUL SPRE OSCAR. Mank, filmul cu cele mai multe nominalizări din acest an: călătoria de 30 de ani a lui David Fincher în căutarea perfecțiunii

Sigur, aceste clasamente nu semnifică neapărat calitatea unei opere artistice, atât de subiectivă privitorului. Rămâne de văzut și dacă filmele mai noi care au primit note atât de mari din partea criticilor vor și trece testul timpului, precum Citizen Kane. Credeți că peste alte câteva decenii vom vorbi despre influența în cinematografie a lui Paddington 2 sau a lui Citizen Kane? Eu înclin să cred că vom vorbi mereu mai mult despre Citizen Kane, dovadă că niciun astfel de clasament nu poate lua din valoarea și impactul real al unui film asupra publicului său.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme