Cine a salvat, de fapt, cinematografia. Godzilla vs Kong, cei doi titani care au reînviat box-office-ul în SUA

După un an în care au fost mai tot timpul închise sălile de cinema din SUA, iată că weekend-ul trecut a adus speranța de care avea atâta nevoie intreaga industrie cinematografică. Odată cu redeschiderea parțială a cinematografelor în New York și Los Angeles, cele mai importante state pentru piața americană, dar nu numai, cinefilii au avut ocazia să meargă din nou la film. Iar prima mare premieră a fost pe măsură, spectaculoasă și a reinviat box-office-ul. Este vorba despre mega producția Godzilla vs Kong, care a strâns încasări totale de 285 de milioane de dolari, cele mai bune rezultate ale unui film înregistrate în acest an pandemic.

În martie, la redeschiderea oficiala, chiar și doar parțială, a cinematografelor din SUA, în unul dintre multiplexurile celor de la AMC, cel mai mare lanț de cinema din lume, o parte dintre spectatori au aplaudat de bucurie că pot reveni din nou la una dintre pasiunile lor: mersul la film. Înaintea uneia dintre proiecțiile filmului Nomadland, echipa AMC le-a pregătit spectatorilor un mesaj de bun (re)venit. ”Welcome back to the movies” scria cu litere mari pe ecran, iar un voiceover repeta același mesaj. Moment în care toți cei din sală au început să aplaude, într-un moment mai degrabă de final de proiecție, când cinefilii sunt impresionați de filmul pe care l-au urmărit. Atât de dor le-a fost de cinema! Un an fără mers la cinema înseamnă un an în minus pentru un cinefil.

După un an de spaimă și incertitudine, Hollywood-ul începe să-și facă propria revenire în forță pe marile ecrane. Primul mare hit al acestui an este blockbusterul Godzilla vs Kong, gândit ca un spectacol pur de adrenalină, efecte spectaculoase și o confruntare a titanilor când vine vorba de monști cinematografici. Poate că în alt an, Godzilla vs Kong ar fi fost încă o continuare semi de succes a unei francize ușor prăfuite, ținând cont că anteriorul film al seriei, Godzilla: King of the Monsters, a fost o dezamăgire în box-office, încâsând doar 383 de milioane de dolari la nivel mondial. Iar 2019 a fost un an record pentru industria de film.  Ei, iată, că Godzilla vs Kong se apropie deja de acele cifre în doar câteva zile și cu siguranță va depăși succesul filmului anterior. În SUA, în 5 zile a făcut aproape 50 de milioane de dolari, o surpriză uriașă ținând cont că, la fel ca și celelalte titluri Warner Bros din 2021, filmul a fost lansat simultan și pe platforma de streaming HBO MAX. Cifrele au fost puternic ridicate de lansarea lui în China, unde a strâns aproape 70 de milioane de dolari în weekend-ul de lansare. Ce m-a surprins nu este apetitul cinefililor pentru acest film și dorința de a revedea un spectacol care poate fi trăit la magnitutidinea adevărată doar în sala de cinema, ci și faptul că a primit recenzii foarte bune din partea criticilor de film.

CITEȘTE SI: Anul speranței. Care sunt cele mai așteptate filme din 2021 la cinema

Anul trecut, TENET, filmul lui Nolan, era considerat a fi filmul care putea salva cinematografia. O analiză interesantă a celor de la The Guardian noteaza faptul că nu TENET a fost filmul care a salvat cinematografia, ci Godzilla vs Kong, adică o confruntare epică între cei mai tari monștri gigantici din istoria filmului. În 2020, toate speranțele acestei industrii stăteau în TENET, pariul lui Nolan și al celor de la Warner Bros. că oamenii vor dori să meargă la cinema să vadă un film inteligent și spectaculos, în ciuda situației epidemiologice. Din păcate, amânat de mai multe ori și lansat cu mare curaj în plină pandemie, TENET nu a adus rezultatele dorite, o parte dintre cinefili și critici s-au plâns că e prea confuzant, ba chiar cifrele înregistrate au convins celelalte studiouri să își mai amâne marile producții. Părea că tot ce atinge Nolan se transformă în aur, nu și de această dată.

Dar iată cum, 9 luni mai târziu, eroii care salvează cinematografia sunt Godzilla și King Kong. Nimeni nu se așteptat, în mod neapărat, dar după lansare, filmul a devenit din ce în ce mai popular, fanii au devenit tot mai curioși, iar recenziile laudative au condus clar spre succesul primului hit din 2021 în cinema.

Godzilla vs Kong oferă o porție bună de escapism, de evadare din lumea complicată și dură în care trăim, de aici și succesul înregistrat. Avem nevoie de povești care să ne facă să uităm de lumea de afară, care să ne readucă entuziasm și bucurie. Iar dacă un carnagiu kaiju este ceea ce îi va aduce pe fani înapoi, nu putem decât să ne bucurăm că acest film a reaprins scânteia de care aveam nevoie pentru a reveni în sala de cinema.

Godzilla vs Kong este regizat de Adam Wingard, iar distribuția este formată din Millie Bobby Brown, Alexander Skarsgard sau Rebecca Hall. Așteptăm cuminți să vedem desfășurarea de forțe dintre cei doi titani și pe ecranele din România.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme