„Are you not entertained?” Gladiatorul, la 20 de ani. Cum a fost Ridley Scott convins de către un tablou să regizeze celebrul film de Oscar

Are you not entertained? Replica lui Russell Crowe din Gladiatorul răsună puternic și acum, la 20 de ani de la premiera filmului, recompensat cu 5 trofee Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, dar și cel mai bun actor. A rămas drept una dintre cele mai faimoase întrebări din istoria cinematografică, dar și una dintre cele mai celebre replici din film.

Recunosc, sunt o fană a acestui film, l-am revăzut de multe ori și de fiecare dată mi-a plăcut și mi-a stârnit emoție, mai ales că este un duo care îmi place enorm: Ridley Scott, poate regizorul meu preferat, și Russell Crowe, unul dintre actorii mei preferați. Într-un material aniversar apărut în revista Hollywood Reporter, unul dintre producătorii filmului, Douglas Wick, a făcut câteva dezvăluiri interesante despre film și cum a ajuns Ridley Scott să fie implicat în proiect: un tablou l-a convins pe cineast să facă acest film, fără ca măcar să știe neapărat despre ce va fi vorba.

”I-am arătat lui Ridley Scott un tablou superb, de prin 1800, cu Colosseum din Roma. Era foarte frumos pictat, cu niște umbre spectaculoase, dar era ușor idealizat. Moment în care Ridley s-a uitat la tablou și a zis <<voi face acest film. Indiferent de scenariu, îi dăm de cap, fac acest film>>. Tabloul îi aparține artistului Jean-Léon Gérôme și se numește ”Pollice Verso”. Tabloul înfățișează un gladiator în armură, în arena Colosseumului, ce se uită cu triumf către publicul care îi face celebrul semn cu degetul în jos, să termine ce a început și să-și ucidă adversarul. Puteți vedea tabloul mai jos, via Wikipedia.com

Jean-Leon Gerome Pollice Verso.jpg
By Jean-Léon Gérôme - phxart.org : Gallery, Pic, Public Domain, Link

Interesant de știu este faptul că Ridley Scott are studii în artă, absolvind Colegiul Regal de Artă din Marea Britanie. Cred că se simte în toate filmele sale, iar mie personal, asta îmi place foarte mult, are zeci de scene în filmele sale, care, din punct de vedere cinematografic, sunt adevărate bijuterii, ca niște tablouri.

Cum a reinventat Gladiatorul genul filmelor istorice

În 2000, filmele istorice nu prea mai erau la mare căutare la Hollywood, iar genul ”capă și spadă” extrem de popular timp de câteva decenii, nu își mai găsea locul în peisajul cinematografic. Însă, Gladiatorul avea să aducă din nou genul în atenția publicului. De altfel, filmul regizat de Ridley Scott a fost printre primele care au recreat istoria cu ajutorul tehnologiei CGI. Poate că uitându-ne acum la film, efectele și decorurile ne par puerile, dar în anii 2000, aceste efecte erau inovatoare. De altfel, a croit drumul altor producții din acest gen, foarte populare la acea vreme, precum: Troia, Alexander, Regele Arthur. Chiar dacă apoi, în ultimii ani, genul nu s-a mai ridicat la înălțime, el nu a dispărut complet niciodată. Și vedem influențe și acum: sunt destule personaje in Game of Thrones care aduc aminte de personajul negativ memorabil făcut de Joaquin Phoenix în Gladiator. Jack Gleeson, care l-a jucat pe Joffrey, a declarat că s-a inspirat din rolul lui Phoenix pentru intepretarea celebrului erou negativ din serialul Game of Thrones. Însuși Scott a mai făcut câteva producții de acest gen, dar care nu s-au mai bucurat de același succes, precum Kingdom of Heaven, și mai târziu, Robin Hood, o nouă colaborare cu Russell Crowe. Echipa a construit 40% dintr-un Colosseum la scară largă, de aproape 100 de metri înălțime, folosind CGI pentru a termina restul structurii masive. În ring, Hounsou și Crowe, împreună cu ceilalți gladiatori, chiar s-au luptat, adesea rănindu-se în proces.

Gladiatorul (2000), sursa foto: IMDb

Un scenarist a venit la mine și mi-a zis hai să facem un film în timpul epocii Romane, cu Arenele Romane. Practic, mi-a arătat că în urma cercetărilor, Arenele Romane erau echivalentul unui program spațial, ca interes din partea populației, la vremea aceea. De altfel, atât de multe invenții au fost create atunci, iar aceste Arene erau folosite pentru a le distrage atenția oamenilor de la politică, prin entertainment”, a dezvăluit unul dintre producători.

Că tot vorbeam mai sus de un gen apus, primul studio la care s-au dus producătorii a refuzat filmul, motivând că genul capă și spadă este mort. Ei bine, cei de la DreamWorks au fost mai curajoși și au luat proiectul. În final, Gladiatorul a obținut 5 premii Oscar, a încasat 460 de milioane de dolari și l-a transformat într-un star mondial pe Russell Crowe. Dar poate cel mai important, este un film ce va rămâne în paginile istoriei cinematografice. Să nu uităm că unul dintre fondatorii studioului DreamWorks este nimeni altul decât Steven Spielberg, care a fost alături de echipa filmului încă de la început. Bugetul alocat a fost unul considerat uriaș la acea vreme – 100 de milioane de dolari – dar Scott este un regizor extrem de disciplinat și a știut de la bun început ce își dorește, dar și de ce are nevoie. Evident, forțele s-au concentrat în jurul reconstituirii monumentului Colosseum. ”Multe dintre probleme sau provocări au fost trecute ușor datorită lui Ridley, unul dintre cei mai mari și disciplinați regizori din lume”, a spus producătorul filmului. Moartea actorului Oliver Reed chiar în timpul filmărilor, a fost unul dintre evenimentele triste. Mai mult, acesta apucase să filmeze doar două treimi, dar Scott a reușit să găsească o modalitate inovatoare de a continua scenele acestuia, refolosind din imaginile filmate de actor la începutul proiectului.

Russell Crowe a refuzat inițial rolul; cum a fost convins să preia cel mai mare rol din carieră

Când a citit scenariul, Russell Crowe nu era convins de rol și nu voia să-l joace pe Maximus. ”Am citit scenariul și am zis că asta nu prea e un film. Dar am vorbit cu unul dintre producători, care mi-a spus <<acțiunea are loc în anul 108 I.Hr., ești un general Roman, joci într-un film de 100 de milioane de dolari și este regizat de Ridley Scott >>. Pentru a mine a fost suficient să îmi doresc să stau de vorbă cu Ridley, sunt un mare fan. Eu tocmai terminasem The Insider, eram gras, nu aveam păr deloc în cap, pentru că purtasem numai peruci în timpul filmărilor, deci nu arătam deloc a general Roman” a povestit Crowe pentru Variety.

Gladiatorul (2000), sursa foto: IMDb

După două decenii, Crowe a declarat că, dintre toate filmele americane pe care le-a făcut, acesta este preferatul lui. De altfel, Maximus este personajul preferat din cariera sa. Desigur, cum era de așteptat, în cazul genului acesta de producție, actorul a suferit câteva incidente la filmări: nu și-a mai simțit degetul arătator timp de 2 ani din cauza scenelor de luptă cu sabia, s-a rănit la tendonul lui Ahile și a avut o fisură la șold, printre altele.

Se știe însă că Russell Crowe este un actor dificil și o persoană destul de incomodă, așa că nu și-a ascuns nemulțumirea față de schimbările care apăreau constant în scenariu. Inițial, nu dorea să spună celebra replică ””And I will have my vengeance, in this life or the next.” Până la urmă a făcut-o, dar menționând că ”replica e proastă, dar eu sunt cel mai mare actor din lume, așa că o să o fac să sune bine”. În ciuda tuturor modificărilor și greutăților, au reușit să facă o bijuterie cinematografică. ”Ii ziceam destul de des lui Ridley, la acel moment, că trebuie să facem și un film la care avem habar despre ce facem, înainte să ne apucăm de el.”

Un blockbuster american inspirat de cinematografia europeană

Scenaristului David Franzoni i-a venit ideea filmului în timp ce se afla în vacanță prin lume, pe motocicletă. A fost impresionat de clădirile asemănătoare Colosseumului, ce se regăsesc în multe alte țări. Dar nici scenaristul, nici regizorul, nu doreau să facă un film clasic, de tip capă și spadă. Ca sursă de inspirație, au fost filme precum La Dolce Vita sau All Quiet on the Western Front, concentrate mai mult pe moralitate și corupție.

Gladiatorul (2000), sursa foto: IMDb

Scenariul a fost rescris și revizuit de mai multe ori, iar actori precum Connie Nielsen sau Djimon Hounsou au avut multe sugestii, în special acolo unde scenariul folosea termeni și idei ce la vremea respectivă nu ar fi fost inventate, precum ideea de muzeu, de sclavie sau replici ce ar fi fost folosite în epoca actuală, dar deloc potrivite secolului în care are loc acțiunea. A fost un efort comun, susținut de Scott și întreaga echipa, iar spre deosebire de alte platouri de filmare, unde regizorii/scenariștii nu acceptă sugestii, Scott și-a încurajat actorii să vină cu idei, sugestii și să-și spună părerea, de multe ori aceștia îmbunătățind scenariul.

O coloană sonoră cu ecou în eternitate

Ani de zile am fost obsedată de coloana sonoră a filmului Gladiatorul. Hans Zimmer și Lisa Gerrard au creat o muzică absolut superbă, plină de însemnătate și emoție. Limba în care cântă solista Lisa Gerrard în piese ca Now We Are Free este una inventată de ea.

De altfel, partitura lui Hans Zimmer este una dintre cele mai bine vândute coloane sonore din toate timpurile. Albumul a fost recompensat cu Globul de Aur, a primit nominalizare la Oscar și BAFTA. Luciano Pavarotti a fost invitat să intepreteze pentru coloana sonoră, dar a refuzat. Mai târziu, a declarat că regretă că nu a acceptat propunerea.

Mulți compozitori s-au inspirat din muzica lui Hans Zimmer, unul dintre cei mai mari și apreciați compozitori de muzică de film din lume.

Muzica în acest film este un personaj în sine, încărcat de sentimente și emoții, ce reușește să te atingă doar ascultând-o, fără să vezi filmul neapăratt. O găsiți integral pe Spotify.

Filmul care l-a lansat pe Joaquin Phoenix și prietenia cu Russell Crowe

La fel de celebru ca Maximus, personajul jucat de Crowe, este și Commodus, personajul negativ interpretat de Joaquin Phoenix. La acel moment, acesta a fost rolul care l-a lansat la Hollywood, viața lui Phoenix fiind marcată de tragedie, după moartea fulgerătoare a fratelui său, River Phoenix, din 1993. Iar presa părea mai mult interesată de moartea fratelui său și îl acapara cu întrebări incomode. Chiar el a recunoscut că a fost foarte intimidat când a ajuns pe platou, fiind primul său film de proporții uriașe. ”M-am dus la Ridley Scott și i-am zis că nu știu ce să fac, nu cred că pot să fac asta, nu știu ce o să faci, dar este imposibil. Ei, dar Ridley a fost mai deștept ca mine, m-a filmat timp de 4 ore, fără să pună rola de film în cameră. ”

Gladiatorul (2000), sursa foto: IMDb

Jurnaliștii aveau prostul obicei de a râde de el sau de a-i pune întrebări incomode. Îl întrebau despre fratele său sau despre relația lui cu mine pe platouri, iar la un moment dat Joaquin a spus <<Russell s-a purtat ca un frate cu mine>>, lucru care m-a atins profund”. Între cei doi s-a legat o frumoasă prietenie și deși nu se văd des, atunci când o fac petrec multe ore povestind despre ce au mai făcut.

Cunoscut drept un vegan convins și activist, Phoenix a refuzat să poarte sandale de piele pe toată durata filmărilor. De asemenea, actorul a păstrat o sabie în camera de hotel și a luat în greutate pentru a fi în forma fizică dorită.

Între timp, Joaquin Phoenix a devenit unul dintre cei mai apreciați actori în viață, premiat anul trecut cu trofeul Oscar pentru Joker.

Gladiatorul, filmul care a trecut testul timpului. Ce planuri există pentru o continuare

Au trecut 20 de ani, dar Gladiatorul rămâne un film extrem de popular, de referință în industria cinematografică. ”Filmul ăsta are ceva special, iese în evidență, și pot spune cu încredere că și după 20 de ani, este difuzat în prime time, undeva, în lume. Nu multe filme reușesc asta, să treacă testul timpului” spunea Russell Crowe pentru Variety.

Gladiatorul (2000), sursa foto: IMDb

De altfel, actorului nu i-a venit să creadă când a luat premiul Oscar, la concurență cu Tom Hanks , în Cast Away. ”Când mi-am auzit numele, nu îmi venea să cred, a fost un an impresionant, cu niște interpretări superbe. Am simțiti că zboară pământul de sub picioare”.

Producătorii au confirmat că există planuri pentru Gladiator 2.Da, lucrăm la un sequel. Toată lumea din industrie poartă un respect imens primului film. Mulți însă se tem să se atingă de el și mulți scenariști cu care am vorbit îmi spun că nu vor să se implice dacă este vorba doar de succes comercial. Evident că nu ne dorim doar asta, ci dorim să avem un scenariu solid, care să facă cinste filmului original. Așa că, atunci când vom avea o poveste bună și care să se ridice la înălțimea primului film, vom avansa cu proiectul”.

Așa că în următorii ani ne-ar putea aștepta o surpriză. Până atunci, cum aș putea încheia un articol despre Gladiatorul fără una dintre cele mai frumoase replici din film: what we do in life, echoes in eternity/ceea ce facem în viață are ecou în eternitate.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Comments

  1. […] CITEȘTE ȘI: “Are you not entertained?” Gladiatorul, la 20 de ani. Cum a fost Ridley Scott convins de către … […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Filme