Another Round: filmul care ne învață să sărbătorim viața

Another Round, în regia lui Thomas Vinterberg, vine peste tine ca un tren încărcat cu speranță și iubire față de viață. Tema filmului, care aparent ne arată și cum a influențat alcoolul istoria lumii este mult mai profundă: este vorba de impasul în care ne regăsim de-a lungul timpului atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Mads Mikkelsen este unul dintre actorii mei preferați, pe care l-am descoperit în Valhalla Rising, un film realizat alături de un alt regizor marcant al mișcării cinematografice din Danemarca, Nicholas Winding Refn. Publicului larg, Mikkelsen îi este cunoscut mai mult din rolurile secundare de bad guy în diverse francize, precum Bond, Star Wars sau filme Marvel ca Doctor Strange.

Dar Mikkelsen nu a părăsit niciodată industria filmelor independente europene, de artă, unde strălucește întotdeauna, pentru că îi sunt atât de bine puse în valoare talentele, precum seria Pusher sau filme ca The Hunt sau A Royall Affair. Un alt rol impresionat a fost cel din serialul Hannibal.

Încă o dată, avem șansa  să il vedem în toată splendoarea pe Mikkelsen, care și aici ne cucerește cu naturalețea lui. Filmul, premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin, este unul dintre preferatele mele de până acum în acest an, a adus un strop de lumină și bucurie în suflet.

Și când un film îți produce bucurie, cred că este cel mai frumos mod în care poți fi atins de un act artistic cinematografic.

Another Round aduce în prim plan viețile a patru prieteni, profesori de liceu, care decid să facă un mic experiment pe ei și să testez oe teorie neconvențională a unui profesor conform căreia ne naștem cu un deficit de alcool în sânge și un consum mic, regulat nu ne poate face rău. Evident, în timp, cei patru ajung să mărească doza până când euforia devine tragică. Mai mult, este interesant de văzut care sunt resorturile prin care un profesor reușeste să le stârnească interesul unor studenți plictisiți, pentru care școala nu este atractivă. Cum reușești să îi faci să devină interesați? Probabil cea mai mare problemă cu care se confruntă toți profesorii.

CITEȘTE ȘI: Cum ar fi arătat istoria lumii fără alcool? Another Round, filmul care prezintă o teorie neconvențională: ne naștem cu un deficit de alcool de 0.5% în sânge

Another Round ne arată că alcoolul ne poate da acel ”kick” care să ne reactiveze la viață simțurile, dar nu asta este soluția. Nu putem depinde de alcool pentru a putea vedea din nou viața în culori, de a iubi viața din nou. Dar trebuie să învățăm să ne bucurăm de viața cu toate complexitățile ei, cu toate problemele ei, pentru că viața însăși este cel mai frumos lucru pe care îl avem.

„Am primit mai multe de la acool decât a primit alcoolul de la mine„ spunea Winston Churchill, considerat unul dintre cei mai mari lideri ai lumii, dar și un împătimit al băuturii, lucru pe care nu l-a ascuns niciodată. „Întreaga lume este în urmă cu trei băuturi. Dacă toată lumea ar lua trei băuturi, nu am avea probleme” este un citat celebru al actorului Humphrey Bogart, considerat unul dintre marile staruri de cinema ale Epocii de Glorie de la Hollywood, supranumită The Golden Age. Bogart avea o slăbiciune pentru alcool, cunoscută printre cei de la Hollywood. Filmul nu glorifică consumul de alcool, ci ne arată mai mult, care sunt efectele lui, în funcție de cantitatea consumată (aici este cheia :).

Din umbra unei tragedii (fiica lui Vinterberg urma să joace în film, dar a murit într-un accident, cu câteva zile înainte de începutul filmărilor)  s-a născut un film despre iubirea față de viață, despre trezirea la viață din amorțeala cotidiană, care de multe ori, ne înfrânează și ne ține pe loc, dar și despre a identifica acele clipe care te vor salva în viață de la nefericire. Iar pentru mine, scena  din film cu Madds Mikkelsen dansând (acesta fiind dansator profesionist în tinerețe) rămâne esența acestui moment colectiv pe care îl trăim cu toții acum, când ne dorim cu ardoare să învățăm din nou, să ne bucurăm de viață.

Să nu uităm că de multe ori, frumusețea vieții vine din lucrurile mărunte de zi cu zi, așa că mergeți să vedeți Another Round, acum în cinematografele din România, să vă bucurați de marele ecran, așa cum trebuie vizionate filmele, iar la final o  să dansați de bucurie precum Mads Mikkelsen.

product-image

Another Round (2021)

10

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din CRONICI FILME