ANALIZĂ. 2020, un an atipic pentru cinematografia mondială. Cum au ajuns Jurassic Park si Jaws să conducă box-office-ul, din nou, după zeci de ani de la premieră

Anul 2020 va rămâne în istoria filmului, dar nu neapărat într-un sens pozitiv. Pandemia de COVID-19 a schimbat lumea, complet, iar industria cinematografică este încă unul dintre domeniile blocate la nivel global.

Timid, în câteva țări, au fost redeschise cinematografele, dar întrucât cifrele cazurilor de coronavirus sunt din nou, în creștere, în foarte multe țări autoritățile au fost nevoite să ceară închiderea cinematografelor. Cele mai recente exemple sunt statul California din SUA, dar si Hong Kong, unde au crescut din nou cazurile de infectare.

Chiar daca unele cinematografe au redeschis, oferta de titluri include filme vechi, blockbustere celebre, mai toate studiourile preferând să amâne titlurile noi pentru mai târziu, în speranța că omenirea va reveni la normal. Astfel, filme ca Jurassic Park sau Jaws, două dintre blockbusterele cu care Steven Spielberg va rămâne un reper în cinematografie, au reușit să revină în fruntea box-office-ului, în SUA.

Acum 45 de ani, Steven Spielberg lansa moda blockbusterelor de vară și aducea în cinematografe Jaws, filmul care a creat isterie și a devenit rapid un clasic al cinematografiei americane. Filmul i-a șocat atât de mult pe cinefili, încât multor americani le era teamă să mai facă baie în ocean. În urmă cu 27 de ani, tot Spielberg ne aducea o altă capodoperă a blockbusterelor: Jurassic Park. Regizorul american a reușit în 2020, pentru o scurtă perioadă de timp, să redevină regele box-office-ului cu cele două titluri celebre din cariera sa.

În luna iunie, în weekend-ul 19-21, Jurassic Park a fost liderul de box-office în SUA. Disponibil în 230 de locații, în SUA, Jurassic Park (lansat în 1993 și relansat în 2020) a ocupat primul loc cu încasări de 517.000 de dolari, conform datelor oferite de Box Office Mojo. În același weekend, pe locul 2 s-a aflat Jaws, relansat și el, încasând 516.000 de dolari. Cele mai multe locații unde au rulat cele două filme sunt de tip drive-in, genul acesta de cinema redevenind la modă în ultima perioadă.

Cifrele se bazează pe rapoarte din industrie oferite de agenția de rating Comscore, care nu a mai furnizat date despre box-office în lunile de vârf ale epidemiei. În acel weekend, box-office-ul total din SUA s-a ridicat la 3.8 milioane de dolari, în ușoară creștere. Dar în comparație cu același weekend din 2019, în care încasările au fost de 200 de milioane de dolari, este mai mult decât evident că situația este îngrjiorătoare pentru industria filmului.

Și cele două filme rămân în continuare în top 10 filme la nivel de încasări în SUA, chiar și la câteva săptămâni după relansare. Ambele sunt produse de studiourile Universal Pictures.

De altfel, ultimele două weekend-uri au fost dominate tot de filme mai vechi, relansate. În weekend-ul 10-12 iulie, cei mai mulți bani încasați în SUA i-a obținut Star Wars: The Empire Strickes Back, unul dintre cele mai îndrăgite filme din celebra serie Star Wars. Iar weekend-ul precedent (3-5 iulie) a fost adjudecat the originalul Ghostbusters, conform boxofficemojo.com.

2020, un an dificil, cu pierderi financiare uriașe, după un an record în cinematografie

La nivel global, anul 2020 va fi unul dintre cele mai dezastruoase din istoria industriei cinematografice. Ironic, asta vine dupa un an record, înrregistrat în 2019, când totalul box-office-ului global s-a ridicat la 42.5 miliarde de dolari, conform boxofficemojo.com.

În ciuda amenințărilor constante cu care se confruntă industria, pentru a câștiga publicul în bătălia cu platformele de streaming, mersul la cinema rămâne una dintre activitățile de relaxare preferate în rândul tinerilor și nu numai. Anul trecut, 9 filme reușeau să facă încasări de peste 1 miliard de dolari, iar Avengers: Endgame reușea să bată Avatar, într-un record absolut, devenind cel mai profitabil film din toate timpurile, cu încasări mondiale de 2.79 de miliarde de dolari. De altfel, Disney a dominat clasamentul următoarelor celor mai mari 8 succese ale lui 2019.

The Lion King – 1.65 miliarde $ (Disney)
Frozen 2 – 1.32 miliarde $ (Disney)
Spider-Man: Far From Home – 1.13 miliarde $ (Sony)
Captain Marvel – 1.12 miliarde $ (Disney)
Toy Story 4 – 1.07 miliarde $ (Disney)
Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker – 1.07 miliarde $ (Disney)
Joker – 1.06 miliarde $ (Warner Bros.)
Aladdin – 1.05 miliarde $ (Disney)

Ce a fost interesant anul trecut și, din păcate, este puțin probabil să se repete și în 2020, este succesul comercial înregistrat din partea unor producții foarte apreciate. Iată 4 titluri care au întrecut așteptările tuturor la nivelul încasărilor, în 2019:

Once Upon a Time in Hollywood – 372.3 milioane $ (Sony)
Us – 255.1 milioane $ (Universal)
Knives Out – 251.3 milioane $ (Lionsgate)
Parasite – 131.3 milioane $

Parasite, marele câștigător la Premiile Oscar, a devenit extrem de popular dupa ce a primit si trofeul pentru cel mai bun film, așa că cinefilii au fost dornici să-l vadă în cinematografe, iar filmul a performat mai bine la relansare, decât la premiera inițială. Once Upon a Time in Hollywood a devenit cel mai profitabil film din cariera lui Quentin Tarantino, cu aproape 400 de milioane de dolari. Thriller-ul Us și filmul politist Knives Out au performat și ele foarte bine, cu peste 250 de milioane de dolari, fiecare.

Până acum, conform specialiștilor, în acest an, industria cinematografică suferă deja pierderi de 70%, după primele 6 luni din an. Previziunile sunt sumbre, iar cel mai așteptat film al anului, Tenet, care era numit filmul care ar putea salva cinematografia, a fost deja amânat de două ori, până pe 12 august. Acum, specialiștii se tem că Tenet ar putea fi amânat din nou, în contextul în care în SUA numărul cazurilor de coronavirus a explodat în ultimele săptămâni, iar anumite state au reintrodus măsuri de restricții.

Studiourile de film și cinematografele se află într-un cerc vicios: cinematografele fie sunt închise, fie nu pot opera la capacitate maximă, iar studiourile de film nu vor ca marile lor titluri să fie ”cobaii” într-un context global atât de delicat și periculos, și nici nu vor să piardă bani.

În plus, un studiu realizat de medicii americani din Asociaţia Medicală Texas, cea mai mare asociaţie de profil din Statele Unite ale Americii, avertizează că spațiile închise și mai ales petrecerea mai multor ore în spații închise reprezintă un risc major. Astfel, specialiștii au inclus mersul la cinema pe lista activităților cu risc, ceea ce nu este deloc încurajator nici pentru cinefili, nici pentru exploatanții de filme, adică cinematografele.

Dar, să fim optimiști, cel puțin în cazul României, care chiar dacă se află într-un moment delicat în ultimele două săptămâni, cu o creștere masivă a cazurilor, ar putea depăsi vârful epidemiei în câteva săptămâni, conform specialiștilor.

Tot ce putem face este să avem grijă de noi și să sperăm ca măcar în toamnă se ne putem bucura de una dintre cele mai distractive și frumoase experiențe de relaxare: mersul la cinema.

Adela
Bun venit pe blog, numele meu este Adela și vă invit să pornim într-o aventura cinematografică.

CITEȘTE ȘI

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *